Spopad pri Opozorilniku

Prvi odlomek iz knjige Dangober - Predgovor k adapški izdaji (Set'Rl)

PREDGOVOR K ADAPŠKI IZDAJI 

Dangober, Spopad pri OpozorilnikuSpoštovani in cenjeni adapi model H-52!

Še bolj spoštovane in cenjene adapkinje model H-52!


Sem Kognitus Set'Rl, pravzaprav Predsednik Sveta Kognitusov, kar vam ne pomeni nič, meni pa izjemno veliko. Naj rečem samo, da zasedam zelo, ampak res zelo pomemben položaj. Ležim na plaži, v srajci z vzorci cvetov flovivij in v kratkih hlačah, ki me vztrajno žulijo v rit. Občasno ošinem s pogledom holomatriks, na katerem spremljam vaše televizijske postaje. Tu in tam reklame med ubijanjem, zverinstvi, vojno, kriminalom in vsem, kar prikazujete na vaših televizijah. Meni je vseeno, zgolj izvajam zadnje Priporočilo Sveta Kognitusov glede osveščanja adapov (Uradni list Republike, št. 127/825292), četudi sem sam menja, da vas ne more nihče osvestiti. Kakor se ni dalo osvestiti nas, Dangobercev. Drveli smo in drveli v prepad, skoraj uničili lasten planet v Veliki Vojni in nas še ni spametovalo. Nazadnje smo skoraj uničili galaksijo z Adapškim sistemom vred. Česar vi sploh ne veste in je morda najbolje, da ne bi nikoli niti izvedeli. Ampak v redu, držim se Zakona o pravicah adapov in drugih kreiranih (Uradni list Republike, št. 127/800250), Priporočila o ravnanju z adapi in drugimi kreiranimi (Uradni list Republike, št. 256/800251), Etičnega kodeksa ravnanja geneatosov in ostalih Dangobercev z adapi in drugimi kreiranimi (Uradni list Republike, št. 115/800253) in Metod cikličnega obvladovanja neželjenih razčustvovanj pri delu z adapi (Uradni list Republike, št. 101/800255), kakor to od mene pričakujeta Kognitusarijat in Senat Dangoberja. Da ne boste potlej naokoli govorili, da vas nisem osveščal!

 

Torej lepo, še lepše in kar se da najlepše vas prosim, pazite na to svojo Adapijo. Morda se samo vam zdi, da jo lahko uničujete in kakor spremljam, ignorirate celo opozorila bivšega podpredsednika svetovne sile. Četudi ste ga vestno in skrbno nagradili za njegovo opozarjanje glede globalnega segrevanja z najvišjo znanstveno nagrado. Ki vse bolj postaja politična, mimogrede to povem. Nazaj k vašemu planetu. Meni je vseeno, moj sin je njegov lastnik in če ga je skonfiguriral nekajkrat, ga lahko spet. Vojska mu je itak dolžna uslugo, če mu premaknemo MiaR en pikec proti soncu, bo še njega skonfiguriral, da ga bo veselje za gledat. Bo tak, kot je bil časih. Tako da s tega stališča mene osebno vaše uničevanje Adapije sploh ne gane. 

Vam pač ne bi smelo biti vseeno! Kajti to je edini planet, ki ga imate in ki ga boste kadarkoli imeli. Kar uničite ga in recimo kaj potlej? Mislite, da boste lahko živeli na MiaRju? Malo jutri! Res mislite, da se boste širili po galaksiji? 

Napača, bi rekla moja prijateljica Petra! Poudarjam, težka napaka! 

Galaksijo smo zasedli že mi. Saj vem, vam se zdi prazna, pusta in nenaseljena, ampak videz hudo vara. Galaksija, v kateri živite, je polna nas, Dangobercev. 

Naj vam izdam, kaj ste storili pred kratkim. Stojijo na MiaRju Urček, Kronček in Dijček, prav sredi dela so bili, ko se je ono vaše skrpucalo končno odločilo pasti. Pljas, je treščilo naravnost preko terobranke. Urček in Kronček sta šla celo stavit, bo uspelo vašemu skrpucalu pasti levo ali desno od Dijčka, stavila sta levo, nakar je skrpucalo usekalo po tleh v povsem napačni smeri. Malo je manjkalo, da ni zadelo Dijčka v čelo! Revež se ni premikal, navdušeno je čakal, kaj bo. In skoraj bi smrkavec blentavi spet okusil celokomoro! Nisem vedel, naj bom bolj jezen na same mlade Nadzornike ali na vas. Ravno se je revež popravil, vi pa nadenj z onim skrpucalom! 

Še dobro, da ima Dijček smisel za humor. Set, mi je pojasnil, adapom je komaj uspelo zadeti planet! Če bi se to meni pripetilo, takole mimogrede povem, bi ročno zagrabil ono sondo, kakor vi skrpucalu pravite, in skakljal po njej, dokler ne bi obnemogla do te mere, da je še Are ne bi zmogel spraviti skupaj. 

Na, sonda skoraj zadane Dijčka in potlej crkne! Crkne! Nakar jo je revež vso razstavil, očistil, sestavil nazaj in postavil nekam tjakaj, kamor naj bi prvotno priletela. Kar mislite si, da je možno, da vam skrpucalasta sonda ne deluje cel mesec, potlej začne delovati sama od sebe! Malo jutri! Toliko vam povem, da ne boste potlej naokoli govorili, da smo zlonamerni. Še sonde vam popravljamo, če je treba! Kajti vi potrebujete še veliko vaje... Kar dajte! Sedaj ste že na tem, da zadenete planet. Še kako stoletje in boste imeli na MiaRju spodobno postojanko, ako se vam ne bo vmes uspelo iztrebiti med novo vojno. 

Ja, glede vašega planeta Adapije, galaksija je torej naša, okoliške galaksije smo že pokupili, njihovi lastniki se skupaj z mano pražijo na soncu in čakajo, kdaj jih bo minilo veselje. Namreč vsi otroci so z nami, kar ne pomeni čisto nič dobrega s stališča spodobnega Dangoberca. Ali bomo zaliti z vodo ali nas bodo odvlekli v slanico in tam tunkali, v najslabšem primeru se jim bo pridružila še moja soproga in mi potiskala glavo pod gladino. Kaj hočete, smo malce starejša civilizacija od vaše in voda ravno ni naše priljubljeno okolje. Brrrr, če samo pomislim nanjo!

Še to sem želel dodati, ko vas ravno osveščam. Mene denimo izjemno šokira, ako nekdo ponižuje drugega zavoljo barve kože, vere ali narodnosti. Dragi moji adapi! Adapija je samo ena, vi pa ste vsi istovrstni! To je vaš planet, na katerem ste vi edino ljudstvo, vsi ostali smo zgolj vaši gostje. Adapija je dom vas vseh! To je planet, skonfiguriran da prehrani vse svoje prebivalce. In kaj vi počnete? Na eni strani mečete hrano proč, na drugi strani vam ljudje umirajo od lakote! Na eni strani planeta skladiščite toksične odpadke, na drugi strani jih proizvajate in si pri tem mislite, kako krasno, odpadke smo pometali globoko v morje! Ne vem, morda niste opazili, ampak voda kroži in to celo neprestano. Zastrupite jo na eni strani, slej ko prej jo boste spili na vaši, na videz varni strani sveta! 

Povrh vsega celo zgodovino trpite zaradi ene same napake in vam bom tudi povedal katere. Dragi adapi in adapkinje, vsak dan vas umre na tisoče! Eni zaradi lakote, drugi zaradi povsem nepotrebnih bolezni, tretji zaradi nasilja! Vaš edini potencial in vaša edina možnost je ravno tisto, kar vsak dan veselo mečete proč. Vsak dan ubijate potencialne genije ali potencialne delavce. Koliko pametnih otrok umre vsak dan? Kaj? Ste premišljevali o tem? Koliko pravzaprav izgubite zaradi teh nepotrebnih smrti? Če je med vsemi umrlimi otroci, ki umrejo v revnih predelih sveta, samo en genij na petsto let, ste izgubili izjemno veliko. Kajti verjemite mi, pametnih je veliko, genijev malo, človekov, ki se jim res lahko reče Človek, še manj. 

Vsak dan znova storite eno in isto napako, cela vaša zgodovina je ponavljanje te napake. Vaša moč ni orožje! Z njim zmorete uničiti le sami sebe, nas ali Druge vrste zagotovo ne morete! Vaša moč je enaka naši. To je človeški um. Vaši možgani so največji in najdragocenejši zaklad Adapije, samo vam to še ni jasno. Ne svetica, ne kamenje, ne vaši krediti! Vi sami ste največje bogastvo Adapije. 

Ampak kakor sem rekel na začetku, opozarjati vas je izguba časa. Ste pač enaki nam, Dangobercem. Preveč zagledani vase, da bi prisluhnili, preveč prepričani v svojo tehnologijo, da bi popustili. Za vas je razvoj boljše in strašnejše orožje, ne boljše šole za vaše otroke! Kaj potlej, če se nekdo rodi kakor revež in umre kakor revež, si misli marsikdo od vas. Vendar slej ko prej boste sami spoznali, da bi vam možgani, ki vam vsakodnevno umirajo, vsi ti otroci, izstradani do smrti, lahko rešili marsikateri problem. 

Opozoril sem vas, poskusil sem vas osvestiti, iz tega vsekakor ne bo nič, vnaprej vem. In medtem ko čakam, kateri izmed mulcev me bo ob navdušenem vriskanju moje lastne soproge zvlekel v slanico, se bom posvetil adapškemu flovitu, ki ga neznansko obožujem. Kakor moj sin Sarček! Ja, nisem ga slučajno omenil, veste. Ko že narekujem predgovor, bom pač debelo izkoristil ponujeno priliko. 

Hoteli smo vam sprva prikazati dogajanje v Adapškem sistemu preko holomatrik. Priredili smo jih, poizkušali smo jih prenesti na vaše televizorje. LCD, plazma, 108 cm in več diagonala, raven zaslon, ni česar nismo poizkušali. In smo odnehali. Ni problem plazma ali LCD ali raven zaslon, kot smo ugotovili, adape naravnost zbega opazovanje desetih televizorjev hkrati, razen če se na njih ne vrti ista matrika, kar vi radi počnete v svojih trgovinah. Nakar smo se odločili za pisano besedo, vam tako ljubo. Sarčkova ideja! In če vas že moram osveščati, potlej vas bom. Zato naj vam, spoštovane in cenjene adapkinje model H-52, spregovorim še kot oče. Takole med nami, drage moje, naj vam povsem prijateljsko zaupam naslednje. Moj najmlajši sin si je zapičil v glavo, da si bo našel adpakinjo za soprogo. Nič ne rečem, meni je povsem vseeno. Še bolje! Mlado adapkinjo se da še marsičesa naučiti, stare Dangoberke skoraj ničesar več. 

Set, spet se vmešavaš, mi bo očital, ko bo prebral predgovor. Ja, kaj naj, ljubi človek?! Treba te je reklamirati kakor adapška pralna sredstva, ni druge! Mi ne ostane drugega, upam, da bo moje besede prebrala kaka prav fejst adapkinja, ki ima živce kot dolgorepi kopitljavist model OT/726, po vaše konj, ali še krepkejše, kajti to je predpogoj za zvezo z mojim sinom. Skratka 197 cm, zelenih oči in daljših las, menjajoč njihovo barvo, išče adapkinjo za resno zvezo. Pije zmerno, dobro situiran, neaktivni General in sedanji Senator, zna tudi pilotirati in marsikaj drugega. Uživati se zna odlično, je še ni bilo, ki bi se pritoževala čezenj! 

Ozrite se okoli, drage moje adapkinje. Če vas opazuje visok moški, takole ispod vek, kakor ne gleda vas, se medtem čohlja po prsih in skrivaj oblizuje ustnice, eto, to je zanesljivo moj sin Sarček! Pomaga, če imate ob sebi adapški flovit, lahko tudi tisto malo pakiranje, ki ga vi uporabljate za zajtrk. Ali kak bonbonček, trza tudi na to. Da tort ne omenjam! Zagotovo, vam povem, ne boste zgrešile niti s čokolado! In da ne pozabim, zelo, zelo vam bom hvaležen, če bo kateri uspelo udomačiti mojega sina. Kar pogumno nadenj, ne bo se vam upiral! Je po meni, veste, in v mojem rodu ga še ni bilo, ki se ne bi pustil udomačevati človekinjam

Eto, toliko. Bi jaz njega še hvalil, ampak soproga prihaja iz slanice in me napeljuje k povsem drugačnim mislim. Recimo vedno znova se čudim, le zakaj po sebi oveša one krpice, s katerimi mi kvari panoramski pogled. Saj razumem, smo na Adapiji in spoštujemo tukajšnje navade. Četudi mi ni jasno, od kod te navade. Kot da se ne ve, kaj ima pod onimi krpicami. Je pa res tudi to, da ji te krpice z vzorci flovivij krasno pristajajo.


Lep pozdrav vsem. Razmislite o tem, kje je vaš dom in o tem ali ste res tako različni, kot sami sebi vztrajno dopovedujete. Predsednik Sveta Kognitusov
Set'Rl


Pe es oziroma posebno opozorilo dvopičje. Kakor me je opozoril moj sin Sarček, je hudo moderno, če na koncu knjige sledi seznam izrazov z opisi, kakor da so bralci kognitivno zaostali in niso prej, že v samem tekstu opazili, da v njem mrgoli nekih čudnih besed. Pri tej knjigi tega ne bo. Ni neke posebne potrebe, da bi dodatno opisovali naše naprave in stroje. Itak jih niste sposobni izdelati in še posebej smo se potrudili, da nekaterih od njih nismo niti omenjali. Če smo komu dali uporabno idejo, nič hudega. Kajti še dolgo bo trajalo, da boste razen planeta zadeli še kaj oklepaj koga zaklepaj drugega v vesolju.

Kazalo knjige Dangober, Spopad pri Opozorilniku

Prvi del sage Dangober z naslovom Spopad pri Opozorilniku, ki je v knjižni izdaji izšel leta 2009, zajema naslednja poglavja, ki so razdeljena v tri knjige:

1. knjiga

Predgovor k adapški izdaji
Nepričakovano srečanje - 1. del poglavja, 2. del poglavja
Razporejanje
Spopad pri Opozorilniku - 1. odlomek iz poglavja, 2. odlomek iz poglavja
Opozorilnik
Uganka
Če se dejstva ne ujemajo s teorijo
Prevzem
Arejeva bolezen
Odpadniški Upravniki
Zavezateljeva novica
Častna beseda
Obisk
Tisti dan

2. knjiga

Flox/458
Velika družina
Rrrrrr
Slaščičarna
Trčki
Gumice
Družinski človek 
Metanje
Plačilo stave
Miti in legende
Nedelujoče vse
Rodbinske vezi
Arejeva pravljica

3. knjiga

Veliki Or - Velika Zmaga in Cenejši model (odlomka iz poglavja)
MiaR
Fob 310
Gospod Zese
Prvi pravi sorodnik
Sejeve karizmije
Domnevno uničeno orožje
Poker
Pogovor
Častni pretep
Rumena brisača

QR-Code dieser Seite

Uporabljamo piškotke. Celotno obvestilo v angleščini še prevajamo. Hvala za razumevanje. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of the site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information