Spopad pri Opozorilniku

Nepričakovano srečanje (2. del poglavja)

Astronavt"Niso oboroženi," je pritrdil Tretji Nadzornik, se previdno prekucnil s hrbta in se plazil nazaj proti člobotom. 

Četrti Nadzornik je šepetaje ukazal: "Vklopi transkriptor."

Oglasili so se škripajoči glasovi, ki so jih Nadzorniki komaj razumeli.

Prvi glas (ki so ga Dangoberci kasneje poimenovali Prvi glas, kajti nesmiselno bi mu bilo reči kontrolni glas): "Kontrola kliče misijo 11... Misija 11... Misija 11..." (Sledi nerazumljivo prasketanje in nadležno bipanje.)

Drugi glas (ki so ga kasneje poimenovali Sokol): "Aaaa... Aaaaaa... Aaaaa..." Sledi prasketanje, nekaj bipov, nato Sokol: "Aaaa... Aaaaaa... Aaaaa..." Nakar je Sokol prekosil samega sebe: "AaaaAAAaaAAAA!!!!"

"Kot bi luskavistu stopil na rep," je komentiral njegovo prestrašeno petje Tretji Nadzornik.

Druga Nadzornica je takoj reagirala: "Prekini njihove komunikacije!" Iz miničloba je švignil žarek, se povzpel za temno obzorje in izginil v črnini na poti proti modremu planetu, katerega rob se je nakazoval na obzorju. "Je uspelo?", je zaskrbljeno čakala na potrditev, medtem se je Sokol še vedno med bipanjem in prasketanjem oglašal z vse glasnejšim aaaAAAAaaAAAaaA


Četrti Nadzornik je vstal s tal in prikimal. Ni imelo več smisla plaziti se po prahu, napihnjenca sta jih opazila. Ne da bi sama hotela, sta še vedno skakljala na mestu, četudi so se njune noge bolj mrtvo odzivale ob pristankih. Tretji Nadzornik se je dvignil in odkorakal k Drugi Nadzornici. Pa tako blizu smo bili, je razočarano pomislil. Druga Nadzornica je dvignila roko. Čloboti so se skupaj s tovorom pričeli umikati proti avtoerom. 

Peti člobot se je preklopil v vodoraven položaj, iztegnil glavo in jo potisnil v trup. Levo roko je iztegnil vzporedno s trupom in še vedno meril v postave pred seboj. Drugo roko je zasukal, pomaknil na sredino trupa in jo položil na tla. Bil je pripravljen na vse, napad, obrambo, prenos tovora, hiter umik.

Napihnjenca sta končno obstala na tleh, očitno šokirana nad videnim.

Tretji glas (ki so ga kasneje poimenovali Orel): "Kontrola... Hrrrssssss... Biiip... Kontrola... Moj bog!" Glas je zvenel prestrašeno.

Sokol, vse glasneje, vendar panično ritmično: "Aaaa... AAAAAA... Aaaaa..."

AstronavtTretji glas, ki je preglasil prasketanje (in ki so ga kasneje poimenovali Kondor): "Ogromni so, oh, moj bog, ogromni so, oh, moj bog, o, moj bog." Sledi prasketanje. "Kontrola, kontrola... (Prasketanje)... Imajo plovila, čisto zraven kraterja! (Bip!) Kontrola, kontrola!"

Druga Nadzornica je izza pasu izvlekla prenosni holoport, ga podala Tretjemu Nadzorniku: "Preveri delovanje avtoerovih funkcij. Prej bi jih morali zaznati!"

Četrti Nadzornik se je premaknil proti Tretjemu, z očmi sta sledila vsebini, ki se je bušnila v zrak pred njima in izpisovala mrežo podatkov v prostoru med njima in napihnjencema. Stolpi podatkov so kipeli s tal proti črnemu nebu, Nadzornika sta s prsti tipala po njih in iskala odgovor. Nadzornica se je posvetila napajalniku in mirno, kakor da se ne bi v njeni bližini dogajalo nič nenavadnega, z orodjem v rokah odvijala preostala vodila. Tretji Nadzornik se je obrnil k njej, preprijel vodila iz njene roke in jih položil na člobota. Prijel jo je za roko in ji pomagal vstati s tal. Nadzornica si je za pas zataknila orodje, s Tretjim sta se prepognila, zagrabila napajalnik in ga položila na miničloba. Tretji Nadzornik je navajeno potegnil po miničlobovem levem boku, ta je pritrdil svoj tovor in se zasukal v smeri proti najbližjemu izmed obeh avtoerov.

Kondor: "Kontrola, kontrola, vse nas bodo pobili... (Prasketanje.) Kont..." Njegov panični glas se je izgubil v histeričnem bipanju. "Nekaj je pred njimi... (Bip!) Kontrola, vse nas bodo pobili... (Prasketanje.) Kontrola... Eden od njih ima.... (Bip! Bip! Hrrsssss.) Nekaj ima... Nekaj strašnega je pred njim... Kontrola.... Tisto pred njim se premika... Kontrola, kontrola...."

Sokol: "Veliko jih je, najmanj ducat... Kontrola... Bleščeči stolp...Proti meni... greeeee.." Njegov paničen glas je preglasilo nerazumljivo cviljenje in hrskanje.

Tretji Nadzornik se je namuznil in pomislil, da Sokol verjetno ne loči med Nadzorniki, čloboti, orodjem in opremo. 

"Smo kaj pozabili?", je vprašala Druga Nadzornica.

"Ne," je odvrnil Tretji Nadzornik in ji pokazal na prikaz holokontrol. "Poglej te varnostne nastavitve... Nič ni narobe."

Druga Nadzornica je pazljivo pregledala podatke na prikazu pred seboj in prikimala: "Preveri delovanje člobotov." Četrti Nadzornik je premikal prste po senzorjih. 

Orel je panično zavreščal skozi hreščanje: "Kontrola, res imajo... Imajo... Kontrola... Premika se... Barva... Kontrola, imajo... Imajo nekaj... Kontrolaaaaaa, koooontroooolaaaaa, prihaja nad nas... Tisto.... Neeeeee!!!!"

Četrti Nadzornik je naveličano pogledal Orla in skomignil z rameni. Tretji Nadzornik je pokazal na točko pred seboj: "Ne. Niso bili čloboti. Po podatkih čloboti delujejo v skladu z vsemu danimi parametri."

"Izklopi holomatrike, saj jih bo še pobralo," mu je odgovorila Druga Nadzornica, četudi je vedela, da se Četrti komaj zadržuje, da ni prasnil v smeh. 

In imela je prav, kajti ko je izklopil prikaz je veselo dejal: "Ne bi morda še česa preverili? Očitno holomatriks deluje na njih vzpodbudno." Druga Nadzornica mu je požugala s prstom. Nadzorniki so se brez besed obrnili in odšli proti avtoeroma. 

"Kaj misliš, da se bo zgodilo?", je zanimalo Četrtega Nadzornika.

"Kognitusi ne bodo zadovoljni. Senat še manj," je bila zaskrbljena Druga Nadzornica.

"Nas bodo kaznovali?", je bil še bolj od nje zaskrbljen Tretji Nadzornik.

Po kratkem premisleku mu je odgovorila: "Ne morejo, napaka ni bila naša."

"Vendar jo lahko prikažejo kot našo," je dejal Četrti Nadzornik.

"Pravzaprav bi bila v tem primeru to tvoja napaka," je hladno odvrnila Nadzornica.

Četrti Nadzornik se je namrščil. Imela je prav.

Tretji Nadzornik je predlagal: "Naj jih?... Saj veš... Za vsak slučaj?"

Druga Nadzornica je bila odločna: "Ne smemo, dobro veš, da nam zakon tega ne dopušča. Morali bi jih sesuti takoj, sedaj je že jasno, da nas ne ogrožajo."

"Lahko pa bi..," je oklevajoče predlagal Četrti Nadzornik. 

V trenutku so vsi planili v avtoer, Nadzornica je med tekom odrinila člobota, da se je zavrtel okoli svoje osi in le trden prijem roke, ki se je oprijela stene avtoera, ga je rešila zanesljivega padca. Njegovo orožje je butnilo ob steno in za hip je kazalo, da se bo sprožilo. Člobot je namenil Drugi Nadzornici serijo besnih piskov, toda ni se imela časa ukvarjati s pisketanjem, na vso moč je tekla proti kontrolkomori. Četrti Nadzornik jo je na hodniku prehitel, snel branico z roke in jo zalučal natančno v rdečo ploščo centrokontra sredi komore, ki se je zazibal na svetlem valju, skorajda se je zazdelo, da namerava pasti na tla. 

"Vklop!", je zakričala Nadzornica, ki je še vedno tekla po hodniku, z rdeče plošče so šinili holopazovalniki. 

"Ni časa za preverjanje," je zasopel ukazal Tretji Nadzornik, ki je prvima dvema komaj sledil, "takoj v stanje polne pripravljenosti!" 

Komora je zažarela v luči zelenih prikazov, ki so prihajali iz centrokontra. Četrti Nadzornik se ni mogel ustaviti, prehitro je tekel, priletel je skozi celoten prikaz, se zaletel v steno komore, zastokal zaradi udarca, se obrnil in pritisnil z dlanjo na zelen peterokotnik v zraku, z drugo roko pričel drseti po senzorjih, ki so lebdeli pred njim. Ritensko se je umikal, njegova noga je zadela ob naslanjač, vajeno se je usedel vanj. 

Kondor: "Zamenjaj fekvenco! Hrrk! Prask! (Nerazumljivo hrsketanje z bipanjem, vse zelo glasno!) Sokol, Orel... Sokol, Orel... Me slišita?" 

Namesto odgovora je sledilo prasketanje. Sokol in Orel sta se zgrbila in počasi padala proti tlom. Kondor ju je nehal klicati.

Tretji Nadzornik se je vrgel v naslanjač, utrujeno dvignil roke in drsel s prsti po senzorjih pred seboj. "Pazi, lahko ju trajno poškodujemo," je Nadzornica budno spremljala delo drugih dveh Nadzornikov.

"Nič jim ne bo," je zatrdil Tretji in odločno pritisnil z obema dlanema na rumena kroga nad svojo glavo. 

"Smo vsi?", je vprašala Druga Nadzornica. Četrti Nadzornik je prikimal.

"Preskoči preverjanje delovanja sistemov, vzlet takoj," je ukazala, avtoera sta poletela, obkrožila vozilo, v katerem je nemočen ležal Kondor in obstala nad njim. "Skrij," se je zaslišal rutinski glas Nadzornice, zamolkli tlesk je pljusnil preko avtoerov. 

Luna"Razpihaj površino satelita, izbriši vse sledi za nami in odstrani vodenje," je že manj zasoplo ukazoval Tretji Nadzornik, Četrti Nadzornik je skušal vklopiti senzorsko ploščo pod svojimi nogami. "Preveč prahu," je mirno ugotovila Druga Nadzornica, Nadzornik se je prepognil, z glavo skoraj zadel ploščo centrokontra, sezul obutev, jo vrgel za svoj hrbet in z golimi stopali pritisnil na tla. "Sledi izbrisane, vodenje odstranjeno," je poročal. Tretji Nadzornik je drsel s prsti po senzorjih, ki so se izrisovali pred njim. "Komunikacija s centralo omogočena, zračenje omogočeno," je še dodal.

Ni bilo potrebno dolgo čakati, iz transkriptorja se je zaslišal zaskrbljen Prvi glas, ki je vztrajno ponavljal poziv Misiji 11. Nadzorniki so zaslišali še druge glasove, ki jih transkriptor ni niti prevajal, več ali manj je šlo za razočarane in obupane krike. 

Prvi glas je vse bolj apatično nadaljeval s pozivanjem: "Misija 11, javi se. Sokol, javi se. Orel, potrdi prejem. Kondor..." 

Prasketanje.

Prvi glas, ki je sporočal glasovom v adapški kontroli: "Bojim se, da smo jih izgubili..." 

Skozi prasketanje se je zaslišalo hlipanje, ki ga je preglasil krik obupa.

Nadzornica se je zadovoljno oddahnila in prikimala Tretjemu Nadzorniku. Njeno zadovoljstvo ni dolgo trajalo. "Kaj, prekleto?" Z očmi je švigala po holomatričnih senzorjih, jih vrtela in sprožala drugega za drugim. "Prekleto, kaj je to?"

Tretji Nadzornik je prestrašeno šepnil: "Nekdo uporablja naš holomatriks mimo vseh blokad in zaščit? Kako, prekleto?"

Četrti Nadzornik je stisnil ustnice. Sokol in Orel, ki so ju Nadzorniki jasno videli na površini satelita, sta se okorno pričela premikati. Četrti je še vedno čakal, končno jima je šepetaje in premišljeno dejal: "Molčita in ne komentirajta očitnega. Prvi je, vprašanje zgolj, kateri izmed njiju dveh. Čakajmo!" 

Sokol, komaj slišno: "Kontrola, tukaj Sokol. Bip!"

Prvi glas (v ozadju se ob prasketanju sliši veselo vzklikanje): "Orel, javi se, Orel, Orel, potrdi prejem."

Kondor skozi bipanje, komajda razumljivo: "Kontrola, kontrola, izginil nam je čas. Bip!"

Tretji Nadzornik se je zahahljal. Izginil jim je čas. Joj, sedim sredi totalnega sranja in se režim adapom! Saj to ni res!

Po prasketanju, Orel: "Imeli so plovila..." Spet prasketanje in burno bipanje, očitno sta Orel in Sokol govorila hkrati. "Nekaj strašnega pred njimi.... Proti nam... Stolpi... Oslepili... Napadli..."

Nadzorniki so se veselo režali, vseeno so vseeno budno spremljali počasno gibanje Orla in Sokola pod seboj. Sokol je poskakoval po površju, pisana stvar je mrtvo ležala med napihnjencema. Druga Nadzornica je zamahnila z roko, prsti obeh Nadzornikov so pričeli vešče drseti preko senzorjev. Iz transkriptorja je prihajalo prasketanje, napihnjenca in Kondor so skušali dopovedati Prvemu glasu, kaj se jim je pripetilo, njihovo panično pripovedovanje je izbruhnilo v nerazumljivo prasketanje. 

Ravno ko je Druga Nadzornica želela prekiniti sprejem, se je iz transkriptorja zaslišal Peti glas, ki je zaustavil njeno roko. Takoj ga je prepoznala, četudi so minili dolgi eroni, od kar ga je zadnjič slišala. Petega glasu ni oviralo prasketanje in bipanje, bil je kristalno jasen in odločen, kakor se ga je spominjala. 

Peti glas: "Bravo bravo tango! Ponavljam, bravo bravo tango!"

Kondor: "Kontrola... Izginili so.... Kontrola..."

Orel in Sokol sta okorno poskakovala proti skrpucalu. 

Četrti Nadzornik je tiho spregovoril: "Identiteta potrjena." 

Vsi trije so se zaskrbljeno ozrli v centrokonter, iz katerega je šinil holopazovalnik, se ustavil v višini njihovih glav, raztegnil v pravokotnik in jim postregel s podatki o identiteti Petega glasu.

Peti glas: "Misija 11, srečali ste se z Miklavžem! Izdajam ukaz bravo bravo tango, ponavljam, bravo bravo tango!" 

Prasketanje je znova umanjkalo. 

Uporablja naš holomatriks, prekleto, on ga uporablja, je vedela Druga Nadzornica, Tretji Nadzornik je prebledel. Prekleto, kako? Se bo predal ali kaj?!

Identiteta Petega glasu je bila ponovno potrjena.

Kondor, panično: "Bravo bravo tango. Potrjujem, bravo bravo tango."

Peti glas: "Sledite navodilom Miklavž delta 8! Takoj!"

Prasketanje je napolnilo holomatriks. Nadzorniki so še vedno čakali. Saj ve, da smo ga zaklepnili, počakajmo, je sporočila Nadzornica. Četrti je ravno želel nekaj dodati, ko se je s holomatriksa pred njimi oglasilo tiho trkanje. Vsi trije so nagnili glave proti levi rami in se prijazno nasmehnili.

Zeleni obraz je strogo pogledal s holomatriksa in z nedvoumno gesto ustavil Drugo Nadzornico, ki je pravkar želela, kakor se spodobi, pozdraviti osebo na drugi strani. Nasmeh je zginil z njenega obraza, s trdim glasom je spregovorila: "Spoštovani in cenjeni Tretji Kreator, naloge nismo opravili do konca."

Zeleni obraz je pozorno, skoraj presenečeno, spregovoril: "Niste na satelitu? So nastopile kake posebej pomembne težave ali kaj?"

"Nobenih težav," mu je priliznjeno zagotovil Tretji Nadzornik, "vzeli smo si odmor."

"Vzeli ste si odmor?", se je spačil zeleni obraz. "Vam je to kdo dovolil? Odmor?"

Druga Nadzornica je zbrano pojasnila: "Tretji Kreator, utrujeni smo, potrebujemo počitek... Tam je, veš, no, saj ti to dobro veš, oprosti moji predrznosti, porozna površina. In če smem, če mi dovoliš, da pripomnim, nameščali smo dvojne branike in za zadnji sklop smo ostali brez njih. V skladišče..."

"Poročilo o opravljenem?" Glas s holomatriksa je bil jezen. Hudo jezen in nestrpen, so ugotovili Nadzorniki.

"Pripravljeno bo... zelo hitro," se je oglasil Četrti Nadzornik.

"V naslednji kvatri, Tretji Kreator," je Četrti Nadzornik zaslišal glas Druge Nadzornice.

"Upam, da res. Kajti, " Tretji Kreator je pomolčal in se s porogljivim nasmehom sprehodil od obraza do obraza, "kdo bi še utegnil pomisliti, da namenoma niste vzeli s seboj dovolj branikov."

"Poskrbeli bomo za poročilo, Tretji Kreator. V zahtevanem času bomo kljub odmoru opravili delo. Ne boš razočaran," je obljubil Tretji Nadzornik.

Holomatrika je brez pozdrava izginila. Nadzorniki so se spogledali. "Kako naj v kvatri naredim poročilo?", je bil zaskrbljen Četrti Nadzornik. Skoraj mu je šlo na jok.

Tretji Nadzornik se je namuznil: "Kadar imaš opravka s Tretjim Kreatorjem, pomaga, če imaš rešitev že pripravljeno." Tlesnil je po steni, izlekel ploščo, tipal po njej in končno stisnil prste. "Ne bo niti opazil razlike," je zagotovil zaskrbljenemu Nadzorniku. Vstavil je ploščo nazaj in zrl v holomatriks. "Kaj sem ti rekel? Pojma nima, v kaj gleda."

Nakar je Druga Nadzornica storila točno tisto, česar Nadzornika ob nje nista pričakovala. Izza pasu je izvlekla zeleno vodilo, brcnila v valj, ki je držal centrokonter, plošča je odpadla, vstavila je vodilo in zabrzela s prsti po senzorjih okoli sebe. Nadzornika sta jo osuplo opazovala. "Sprememba načrta," je kratko komentirala svoje početje. "Kaj zijata? Imam pač zelenko!" 

In njena uporaba je strogo prepovedana, sta oba hkrati zgroženo pomislila.

Prikazovalniki so se skrčili, pokazali so le najhujše podatke. Nad rdečim centrokontrom se je vklopila holomatrika, s katerega se je v Nadzornike nejevoljno zazrl resen obraz. Prikimal je vsakemu Nadzorniku posebej. "Ditka?", je strogo vprašal in si spenjal spone, očitno se je pripravljal na sejo. "Kaj ko bi drugič prej preverila, če sem sam?"

Ditka? On, prav on jo kliče Ditka, se je začudil Četrti Nadzornik in si na obraz komaj uspel priklicati nezainteresiran izraz. Očitno se je Druga Nadzornica dobro odzivala tudi na svoje ime. Taka domačnost, pa ravno med njima, se je še vedno čudil Četrti.

"Ni bilo časa za preverjanje. Setko, srečali smo se z adapi! Potrebujem te, res te potrebujem!"

Setko, pa kaj še, je tokrat ostrmel Tretji Nadzornik.

Obraz s holomatriksa se je zaskrbljeno nagnil naprej, gosti, črni lasje so padli po hrbtu, ni se več trudil s spenjanjem. Nadzornica mu je šepetaje pripovedovala, črnolasec se je nekajkrat zdrznil, pot se mu je nabral na čelu."Uredil bom, srčece moje, vse bom uredil. Sam bom prišel ponj. Povozi primeren kamen in pojdi k Br, takoj pojdi k Br! Pokliči Petega, naj vam pomaga pri popravilu!"

"Ne morem k Brcici, Setko! Tretji Kreator..."

"Poslušaj me," jo je odločno prekinil, "pojdi k Br in pokliči Petega, da se vam pridruži. Čakajte me pri Opozorilniku, pridem čimprej! Balčka bom že prepričal, ne skrbi, pokril vas bo! Pojdi k Br in me čakaj! Sam bom odšel ponj!"

"Ne boš ga našel!"

"Eh, srčece, saj ga boš ti!", ji je pomežiknil. "Tvojega poziva že ne bo zavrnil."

Druga Nadzornica je prebledela. "Setko, najdem ga lahko zgolj preko splošnega poziva... Če se bo odzval... Kar bi pomenilo..." Živčno je utihnila.

"Eh, saj vem, slišala bi nas cela galaksija. Zato pa potrebujem Balčka, da nas pokrije. Počasi popravljaj avtoer, srčece, saj veš, da potujem počasi."

Nadzorniki so zavzdihnili, našli prav primeren kamen, črnolasec si je med žvižganjem spenjal lase. 

In potlej se je zgodilo, kar se ne bi smelo. Oglušujoč pok je napolnil holomatriks. Črnolasec jih je kriče klical, uvidel, da ne bo spremenil več ničesar, zdirjal je skozi vratišče in med tekom odrival presenečene Pomočnike in Svetovalce.

 Opomba: Prvi del poglavja Nepričakovano srečanje si lahko preberete tukaj.

 

 

 

Kazalo knjige Dangober, Spopad pri Opozorilniku

Prvi del sage Dangober z naslovom Spopad pri Opozorilniku, ki je v knjižni izdaji izšel leta 2009, zajema naslednja poglavja, ki so razdeljena v tri knjige:

1. knjiga

Predgovor k adapški izdaji
Nepričakovano srečanje - 1. del poglavja, 2. del poglavja
Razporejanje
Spopad pri Opozorilniku - 1. odlomek iz poglavja, 2. odlomek iz poglavja
Opozorilnik
Uganka
Če se dejstva ne ujemajo s teorijo
Prevzem
Arejeva bolezen
Odpadniški Upravniki
Zavezateljeva novica
Častna beseda
Obisk
Tisti dan

2. knjiga

Flox/458
Velika družina
Rrrrrr
Slaščičarna
Trčki
Gumice
Družinski človek 
Metanje
Plačilo stave
Miti in legende
Nedelujoče vse
Rodbinske vezi
Arejeva pravljica

3. knjiga

Veliki Or - Velika Zmaga in Cenejši model (odlomka iz poglavja)
MiaR
Fob 310
Gospod Zese
Prvi pravi sorodnik
Sejeve karizmije
Domnevno uničeno orožje
Poker
Pogovor
Častni pretep
Rumena brisača

QR-Code dieser Seite

Uporabljamo piškotke. Celotno obvestilo v angleščini še prevajamo. Hvala za razumevanje. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of the site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information