Spopad pri Opozorilniku

Spopad pri Opozorilniku (odlomek iz poglavja)

Motiv iz zgodnjih grških poslikavKognitus je sledil Admiralu, komaj je dohajal brzeče maščevje, ki je pred njim izdajalo ukaze. "Molči, Set, samo molči! Vprašanje, kaj še skrivaš!" Kognitus je res raje molčal. "Kot da te ne poznam!"

"Toda Admiral, zakaj potrebujemo A1? Lahko bi počakali na S203," je predlagal vojak, ki je v polni bojni opremi tekel poleg Admirala.

"Prvi Pomočnik, se ti je skisalo? Kdo, prekleto, je sploh poslal Nadzornike v Adapški sistem?"

"Admiral, če dovoliš, redno vzdrževanje..."

"Marš ti in redno vzdrževanje!" 

Na Kognitusovo presenečenje se je Admiral naglo obrnil in zagrabil Prvega Pomočnika za vrat. Čvrsto ga je držal in počasi vzdigoval s tal, vojaki so onemeli, česa tako nasilnega Admiral še nikoli ni storil. Pomočnik je opletal z rokama, ni se mogel iztrgati iz prijema. "Kdaj sem odobril redno vzdrževanje napajalnikov v Adapškem sistemu? Kdaj?", je kriče stresal vojaka, ki je lovil sapo in se s prsti skušal opreti ob tla. 

Prekleto, saj ga bo še zadavil, se je ustrašil Kognitus. Skušal je posredovati, vojak ob njem je stopil predenj.


Prijem je popustil, vojak se je zgrabil za vrat in izjecljal: "Ravno včeraj, Admiral..."

"Ravno včeraj sem bil cel dan pri zdravilcu na kontrolnem pregledu! In od tam sem izdal samo en ukaz in to neposredno A1! Ti boš meni, da sem ukazal popraviti napajalnik!" Admiral je zamahnil, njegovega Prvega Pomočnika je klofuta vrgla med vojake. 

General Ay-Ron z militarke A1 je komaj skril nasmeh, včerajšnji pogovor, ki ga je opravil z Admiralom v varnem zavetju popravilnice ob prisotnosti njegovega človeka, je očitno streznil Admirala, ki je med navajanjem, kaj vse je ukazal v zadnjem eronu, samo debelo zrl vanj in popolnoma šokiran odkimaval njegovim besedam. Pogledal je v holomatriks, izza hrbtov razburjenih pilotov je v jedilnici militarke za mizo mirno sedel včerajšnji zdravilec in se nasmihal porciji luskavistov. Kot bi vedel, da ga General opazuje, se je trudil, da se ne bi preveč očitno režal.

"Morda se ne spominjaš, Admiral? Bolan si," je poizkušal Pomočnik.

Kognitusu se je za hip zazdelo, da bo Admiral planil na Pomočnika, vendar se to ni zgodilo. "Marš in hodi, da te nisem več slišal!" 

Obilna postava jo je ubrala naprej, vojak za Pomočnikom je le-tega s privoščljivim nasmehom sunil v hrbet in ošinil s pogledom Generala Ay-Rona, ki je skoraj neopazno odkimal in s kazalcem desne roke pokazal na svoj pas. Vojak se je nasmehnil, Kognitus je hitro ugotovil, da dvojica ob njem z aktiviranimi pomirjevalci meri v hrbet Admiralovega Prvega Pomočnika in ga med hojo razorožuje. 

Kaj se sploh dogaja, se je spraševal, medtem ko ga je vojak za njegovim hrbtom potiskal naprej, da je moral posprešiti korak. Nekdo od vojakov ga je dohitel, ga zagrabil za desno roko in povlekel proti sebi. Takega dotikanja Kognitus ni bil vajen, vojak je odkimal in z očmi zgovorno pomignil naprej. Izpustil je Kognitusa in se postavil predenj. Oh, prekleto, z Dangoberja moram. Vojak pred njim se je brez opozorila zaustavil, da se je zaletel v njegov hrbet, Kognitusove lase je zagrabil vojak za njegovim hrbtom, mu nagnil glavo nazaj in mu hitro šepnil na uho: "Hodi in molči, Ayček bo poskrbel za Senatorje in Prvega Kreatorja. Molči in ubogaj!" 

Kognitus je prikimal, vojak ga je pahnil naprej, ubogljivo je pospešil korak. Ne more biti res, to se ne more dogajati, saj so me praktično aretirali, je obupan premišljeval. In kaj se sploh dogaja? Kaj se sploh dogaja?

"Ti boš meni, kaj? Ti boš meni opletal z mojo boleznijo, kaj?! V Adapškem sistemu ne potrebujemo napajalnikov! Jaz da sem to ukazal, kaj?", je spet besnel Admiral. "In kako primerno, ravno Ditki, prav njej razpade avtoer! Napaka, kaj? Ditki se je pripetila napaka, kaj? Ti to meni?" 

Kognitusa je presekalo, skoraj se je spotaknil in padel po tleh. Jojmene, spet se dogaja! Jojmene, kako da nisem ugotovil, spet nas rinejo v napako! Vojak za njim ga je grobo porinil naprej. 

"Tokrat ne bo šlo! Bomo precej videli, čigava napaka je bila tokrat!", je še vedno besnel Admiral, se nenadoma ustavil, Kognitusa so pozorne roke zagrabile in prestavile korak na levo, da se ni zaletel v Admirala. "Kdo je med nami in Kreatorkinim celoerom?" Vojaki s holomatriksa, ki se je premikal pred Admiralom, so sporočali položaje militark. "Kdo je najbliže Kreatorki? Preglej celotno matriko vseh sosednjih sistemov!" 

Kognitus se je z obema rokama zagrabil za obraz. Ne more biti res! Ne more biti res! Vojska je tik pred spopadom! Ne, ne menda! Vojak za njim mu je položil dlan na hrbet, kar je malce pomirilo Kognitusa. Seveda, uničiti morajo dokaze! Na vsak način! Jojmene! Ditki avtoer pač ne more razpasti, pa še zaklep na domnevno mrtvega Prvega Nadzornika! O, jojmene! Vojak ga je porinil naprej. Da adapov ne omenjam! Nekaj je narobe, nekaj je hudo narobe! Za silo se je pomiril in ozrl okoli sebe, vojaki so drli z vseh strani in jih obkrožali. Živi zid okoli Admirala, skoraj vsi iz Vojašnika odhajajo, Vojašnik je ostal praktično brez vsake zaščite! In zakaj merijo v njegovega Prvega Pomočnika? Skušal se je zbrati, za sencami je pričela kljuvati topa bolečina. Nato je šele dojel, kaj se dogaja okoli njega. Prekleto, vsi do zadnjega so z militarke A1, za seboj puščajo osebje Vojašnika! Prekleto, Ay naju vlači z Dangoberja! Res, zakaj napajalnik v Adapškem sistemu? Kdo ga potrebuje, če... Prestrašeno je razprl oči. Vojska ga ne potrebuje, SehMet pa ga! Bolečina je postala nevzdržna, Kognitus je plitvo dihal in opotekaje hodil za Admiralom.
Motiv na vazi - Ahil
Že ob izhodu na plato pred Vojašnikom, je eden izmed rjavih vojakov sporočil: "Admiral, F119 se približuje Adapškemu sistemu." 

Pa saj to je... Kyr, prekleto, kaj on tu počne? Kognitus ni mogel verjeti svojim očem. Pilot Prvega Ranga, kar je Kyr'A'Re bil, je bil oblečen v navadno vojaško uniformo brez oznak, s pomirjevalcem je meril v Admiralovega Prvega Pomočnika, z desnico je aktiviral branice. Njegov obraz je bil okrvavljen. Kognitus je prestrašeno opazoval vojake okoli sebe, drug za drugim so si nameščali pojno bojno opremo. Zakaj Kyr nima odličnic, kaj se dogaja? Kaj je Kyr počel v Vojašniku? Z drugačnim obrazom, očitno si je pravkar nespretno snel implant z obraza.

Admiral se je zaustavil, nepazljivi Kognitus se je od zadaj zaletel v salo, ki je vzvalovalo, se razmaknilo in ga odrinilo nazaj, da se je opotekel in skoraj padel po tleh. Kognitusa je pred padcem rešil eden izmed vojakov, ki so hodili za Admiralom. 

"Tako?", je dokaj mirno odgovoril Admiral. "Vzpostavi zvezo z F119." Znova je odbrzel po platoju, Kognitus je stekel za njim.

"Admiral, F119 se ne odziva na naše pozive."

"Vzpostavi neposredno holokaziranje! Povozi njihove nastavitve!", je ukazal zasopli Admiral. 

Kognitus ga je dohitel. Moral si je priznati, da je Admiral navkljub obilni postavi hitrejši od njega. Hotel si je natančneje ogledati holomatriks, topa bolečina mu je zaprla oči, nekajkrat je stresel z glavo, nakar je pograbil ostanek celiva in si ga stlačil v usta. Menda bo pomagalo, če je Balčku, bo še meni! Odprl je oči in nekajkrat zamežikal. Ja, noge imam nekam mehke, je ugotovil in pogledal navzdol. 

General Ay-Ron je z levim kazalcem potrkal v ploščo centrokontra, vojaki okoli Kognitusa so se premaknili bliže in pazili, da jim ni padel po tleh. General je spet potrkal, Kyr je izvlekel prazen ovoj s celivom izza Kognitusovega pasu in ga pokazal v holomatriks. Vojaki so odkimali, Ay-Ron je nejeverno nekajkrat pisknil z nosnicami, Kyr je spravil ovoj, preprijel Kognitusa in ga trdno držal.

"Admiral, F119 se ne odziva!"

Admiral je obstal: "Nimamo časa, avtoeri sem, takoj!" 

Nekje iz zraka so se nad skupinico spustili trije sivi avtoeri, Kognitus je skoraj počenil, tako hitro so padali proti njihovim glavam. Tik nad njimi je hušknilo, mrzel zrak je objel postave, avtoeri so tlesknili ob tla, vešče roke so ga potegnile kvišku. Obilna postava, ki je ležala na tleh, se ni dala motiti, holomatriks se je razlival po nogah vojakov, ki so se trudili vzdigniti Admirala na noge. 

"Potrebujemo tampon med 112 in 119!", je Admiral leže ukazoval.

"Admiral, F119 se pridružuje F121... Brez odziva," je živčno poročal vojak v militarki A1 in s prsti drsel po stebrih znakov pred seboj. "Ne morem mu prebiti nastavitev, ne vidimo, kaj se dogaja v F119 in F121!"

Vojaki so spravili Admirala na noge, eden izmed njih je potisnil Kognitusa na sedež ob steni: "Kognitus, drži se, treslo nas bo." Z vajenimi gibi je sprožil varovala, ki so objela njegovo telo. Vojaki so se posedli, Admiral je stal sredi avtoera.

"Imamo tampon?"

"Ne, Admiral. Dve militarki proti 112."

"Imamo kaj uporabnega poleg Opozorilnika?"

"Ne, Admiral."

"Imamo kaj primernega v bližini?"

Rjave postave so krilile, iščoč rešitev v stolpih znakov. "Admiral, odziva se nam F188." Admiral si je oddahnil. "F188 ne more preprečiti udara na F112."

Kognitus je zaprl oči in nekajkrat trznil z glavo, zdelo se mu je, kot da se prostor okoli njega krivi. 

"Naj jih vsaj zamoti!", je ukazal Admiral. 

Čez nekaj trenutkov je eden izmed vojakov živčno poročal: "Admiral, 119 in 121 nadaljujeta proti Opozorilniku. F188 jim sledi s polno hitrostjo.... Admiral, oglaša se F117... Tudi F117 ju ne more prestreči, ne bo zadržala udara na 112."

Admiral je ukazal: "F112, sami prestrezite udare!" 

Drugi Poveljujoči z F112 je stisnil ustnice, bilo ga je strah. Vedel je, da ga samo še nekaj kvatronov loči pred uničujočim napadom obeh militark. Čloboti ob njem so se živčno stresli. 

Admiralove ustnice so se tresle. "Čloboti, zapustite F112! Takoj!" Eden izmed borbenih člobotov je predirljivo zapiskal. Ostali čloboti so se stresli in se vsi, od prvega do zadnjega premaknili proti holomatričnim senzorjem. "Čloboti, F112 bo napadena! Takoj zapustite militarko!", je odločno ukazal Admiral, čloboti so s serijo jeznega prasketanja zavrnili njegov ukaz.

Prekleto, čloboti se bodo vmešali v neposreden spopad, je vedel Kognitus. Jojmene, res se nameravajo spopasti! In če se čloboti niso umaknili, to lahko pomeni samo eno. Ubijali bodo, čloboti bodo napadli vojake na napadalnih militarkah! Toda zakaj, zakaj so se odločili za spopad, se je spraševal Kognitus. Zakaj se bodo čloboti spopadli?

"F121, F119, takoj zaustavite napad na F112!" 

Odgovora ni bilo. 

Admiralov obraz je postajal škrlatno rdeč. Dihal je s težavo in neenakomerno. Kognitus je premeril prostor okoli sebe in iskal celilnik. Ni ga našel. Celokomore ni nikjer! Prekleto! Avtoer je bil namenjen hitremu prevozu vojakov, ne ranjencev. Kognitusa je stisnilo v prsih. Bo Admiral vzdržal? Prostor okoli njega se je pričel kriviti. Prekleto, kaj mi je? Kot bi bil... Kaj sploh jemlje Balček? Kakšno celivo je to? Kaj, prekleto, sem zbasal vase?

"Admiral, štirje avtoeri se kljub opozorilom približujejo Opozorilniku... Nadzorniški avtoeri, trije brez posadke, v četrtem je Peti Nadzornik."

Na holopazovalniku se je zasvetil prepoten Nadzornikov obraz: "Admiral, tri udare bom prestregel... Tudi četrtega, če bo potrebno." 

"Peti Nadzornik, marš nazaj!", je zarjovel General Ay-Ron.

"Umakni se!", je zakričal Admiral. "Dijček, takoj se umakni! Pravkar bodo udarili! F119, F121, F112 ne prožite na Petega Nadzornika!"

"Razumem, Admiral," je šepnil prestrašen Poveljujoči z F112.

Bleščeča krogla se je odlepila z F119, Peti Nadzornik se je vrgel proti centrokontru. Prvi avtoer je zaokrožil, nato pospešil in se zagnal v svetlobo. Blesnilo je, avtoer je izginil.

"Pazite na adape! V skrpucalu so adapi!", je tulil Peti Nadzornik. "Ne proži na Adapijo! F112, ne pustite, da udarijo po Adapiji! Tit, pazi na skrpucalo!"

Kakšno skrpucalo, kakšni adapi, se je spraševal Kognitus. Obrnil je glavo, Admiral in vojaki ob njem so debelo zijali v okroglo grozoto, ki se je počasi trgala iz gravitacijskega polja satelita Adapije.

Kakšno sranje je sedaj to, se ni mogel načuditi Kognitus. Grozljivo, prekleto! Odprtih ust je stmrel v matriko. O, prekleto, je nekdo zaprl adape v to mučilnico ali kaj? Obupno! Trije živi adapi zaprti v sranju, ki komaj čaka, da razpade!

"Vsi jurišniki vzlet, vse jurišnike ven!" je kričal Drugi Povelujoči z F112. "Brez posadke, vse ven brez posadke! Polovica pred skrpucalo! Branite skrpucalo!" 

Za njegovim hrbtom so čloboti in piloti besno tipali po svetlih znakih okoli sebe in usmerjali jurišnike, ki so drug za drugim zapuščali militarko.

Drugi Nadzornikov avtoer je prestregel udar z F121. 

"Admiral, prosim za dostop, Admiral, prosim za popoln dostop!" Kreatorka se je postavila k stenskim senzorjem in čakala.

Admiral jo je začudeno pogledal, nakar je vseeno dejal: "Popoln dostop odobren." 

Člobot ob Kreatorki je pričel piskati v enakomernih presledkih, Admiral, vsaj tako se je zdelo Kognitusu, je za trenutek osupnil. Nakar je osupnil še sam, čloboti z F112 so predirljivo zabrlikali in pričeli utripati v enakomernem ritmu. V naslednjem trenutku je holomatriks preplavilo besno brlizganje, zdelo se je, kot da del člobotov panično vrešči. Kognitus ni mogel ugotoviti, kje so ti panični čloboti, bili pa so nekje, jasno jih je bilo moč slišati. 

Peti Nadzornik je žrtvoval še tretji avtoer. 

"Nazaj, nazaj, Dijček!", je zakričal Admiral. 

Vijoličen blisk je presekal avtoer na polovico, okrogla črna komora je razparala žalostne ostanke in pričela padati proti Opozorilniku. Kognitus je presenečeno gledal, kako se vrtinči in z nezmanjšano hitrostjo pada v rdečo atmosfero. Kos avtoera je zadel rep jurišnika, ki se je komaj izognil trčenju s sosednjim. Niti za hip se niso vklopila varovala, niti na jurišnikih, je kriknilo v njem. Reševalni kapseljni se niso sprožili! Prasketajoč hresk je potrdil, da je Peti Nadzornik strmoglavil. Dva izmed vojakov v Admiralovem avtoeru sta planila na steno za seboj, vrtela vodila in prožila senzorje, Peti Nadzornik se ni več oglašal.

Kognitus se je z obema rokama zagrabil za glavo. Dijček, sinko moj, je butalo po njem, Dijček, ubili so te, se je razvodenjeval.

F112 je zanihala, Kreatorka je visela na steni, ki se je nevarno nagnila, njen člobot jo je zagrabil z roko in pridržal, da ni padla. Ba'L'Orjev obraz se je spačil v strahoviti jezi. Na holomatriksu je spremljal nemočno žrtvovanje jurišnikov. Le dva sta preostala, krožila sta nad F112 in čakala na svoj konec. Admiral je obrnil dlani skupaj s holosenzorji: "F119, F121, ubili ste neoboroženega Nadzornika!"

Vojak ob njem je živčno zaklical: "Admiral, celoer ne bo zdržal direktnega napada obeh militark."

"F112, zaščitite Kreatorkin celoer ne glede na posledice!" Admiralov glas je bil brez vseh čustev, Kognitus je sklonil glavo, ne da bi želel, so mu po obrazu drsele solze. 

Drugi Poveljujoči, popolnoma bled v obraz, je tiho odvrnil: "Razumem, Admiral." 

Kognitus je glasno zahlipal.

"Združujeta moči," je suho poročal vojak poleg Admirala. 

Vojaki v avtoeru so se dvignili, nemo so strmeli v holomatriks. Kognitus je skozi solze opazoval, kako se militarki spajata na bokih, svetloba pod njima se je grozeče kopičila. F112 se je zatresla in se počasi dvignila, Kreatorkin celoer ji je sledil. Obe plovili sta obstali in čakali. Ni imelo smisla bežati, vsi so dobro vedeli, da nimata več izhoda. Militarki bi ju hitro dohiteli in stisnili v past. 

"F117 vstopa v širši pas," je zašepetal vojak ob Admiralu. Ostali so nemo gledali predse, ni bilo več ničesar, kar bi lahko storili. Kognitus je vedel, da čakajo na smrt vojakov in Kreatorke. Ničesar ni bilo, kar bi jih lahko rešilo pred uničujočim udarom militark. 


F117 bo prepozna, je vedel Kognitus. Joj, Ditka, joj!

Militarki sta se hipoma razdružili, bela, bleščeča krogla je poletela skozi črnino proti Opozorilniku. Vojaki za zakričali, F112 in Kreatorkin celoer sta se odlepila, nizko nad površjem sta planila narazen. Bleščeča svetloba je butnila mednju, rdeči pesek pomešan s skalami in kamenjem se je vzdignil skoraj do roba atmosfere, gmota je za hip obstala in žareče pričela padati nazaj proti površini. 

 

 


Kazalo prvega dela sage Dangober z naslovom Spopad pri Opozorilniku

 

 


 

 

Kazalo knjige Dangober, Spopad pri Opozorilniku

Prvi del sage Dangober z naslovom Spopad pri Opozorilniku, ki je v knjižni izdaji izšel leta 2009, zajema naslednja poglavja, ki so razdeljena v tri knjige:

1. knjiga

Predgovor k adapški izdaji
Nepričakovano srečanje - 1. del poglavja, 2. del poglavja
Razporejanje
Spopad pri Opozorilniku - 1. odlomek iz poglavja, 2. odlomek iz poglavja
Opozorilnik
Uganka
Če se dejstva ne ujemajo s teorijo
Prevzem
Arejeva bolezen
Odpadniški Upravniki
Zavezateljeva novica
Častna beseda
Obisk
Tisti dan

2. knjiga

Flox/458
Velika družina
Rrrrrr
Slaščičarna
Trčki
Gumice
Družinski človek 
Metanje
Plačilo stave
Miti in legende
Nedelujoče vse
Rodbinske vezi
Arejeva pravljica

3. knjiga

Veliki Or - Velika Zmaga in Cenejši model (odlomka iz poglavja)
MiaR
Fob 310
Gospod Zese
Prvi pravi sorodnik
Sejeve karizmije
Domnevno uničeno orožje
Poker
Pogovor
Častni pretep
Rumena brisača

QR-Code dieser Seite

Uporabljamo piškotke. Celotno obvestilo v angleščini še prevajamo. Hvala za razumevanje. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of the site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information