Spopad pri Opozorilniku

Odpadniški Upravniki (odlomek iz poglavja)

ApofisGlavni Upravnik se je splazil na sredo komore, s tresočimi rokami je tipal pod seboj in sprožil stolpe ukazov. Drhteč je tipal po njih, cvilil od bolečin in končno spregovoril, medtem, ko mu je slina lila iz ust: "Poslal sem."

Kreator se ni zganil. Tit je urno drsel s prsti po senzorjih, Sa se je prevalil k njemu in se pridružil pregledovanju prispelih podatkov. "Manjka... Niso poslali vsega," je šepnil.

"Če ne sodelujete, potlej lep pozdrav," je preteče dejal Kreator in iztegnil roko predse.

"Daj mu... Daj mu vse," je z zadnjimi močmi šepetal Mor'A-N. 

Glavni Upravnik je cvileč od besa in bolečin iztegnil roke v stolp znakov pred seboj. Sa je veselo prikimal: "Glede na oznake so poslali popolne dosjeje."

"Matrike miniera?" Tujevi prsti so brzeli preko oznak, oči so švigale po matrikah. Prikimal je. "Vse je tu, vključno z zaščitenimi komunikacijami, vendar..." Lot ga je vprašljivo pogledal. "Kopija je bila že narejena in odposlana." Posvetil se je oznakam in naposled sporočil: "Kopija je bila odposlana na dva naslova preko zaščitenih komunikacij. Kognitusarijat in kreditosledišče zabavišča SoAc."

"By'By, Kle'S, Sit'Ar, Ser-An-El so neposredni prejemniki v Kognitusarijatu, prejem je potrdil tudi Set'Rl." 

Kognitus je potreboval nekaj trenutkov, da je dojel slišano. "Kako jaz?, je šepetaje vprašal.

"Imaš človekove pravice, Set, zato so ti poslali dokaz proti tebi, da se boš lahko branil," se je posmehljivo zarežal Admiral.
"Če sem tukaj, kako sem lahko potrdil sprejem?" 

Sa je zamahnil z roko, Set je zmeden utihnil.

Tit se je trudil, nakar je zasoplo odnehal. "Niso edini, Vojašnik, SehMet in... popravilnica na Feolusu. Od osnovnih dveh prejemnikov, Kognitusarijata in SoAca, se kopije nenehno širijo dalje."

"Kateri novi prejemniki?" 

Tit je odkimal, Tû je odkimal za njim. "Ne morem preko zaščite. Take še nisem videl," je odgovoril Tû.

"Kdo je postavil produkcijo samohodk in samouničevalk?", je vprašal Admiral. Upravniki so se v strahu grbili na tleh.

"Pa nič. Militarka A1, potegni avtoer k sebi in ga očisti... Precej svinjarije bo po tleh. Holomatriks, preklop na Senat. Zanima me, kaj počno Senatorji," je mirno besedičil Admiral.

"Ne, ne..." Mor'A-N se je pačil v bolečih krčih. "Tan-Tos, del magnatoracije SehMet," je dejal, preden je izgubil zavest.

"Kakor vidite, je naša ponudba res take vrste, da je ne gre odkloniti," se je cinično zarežal Admiral.

"Popijte flovit do konca, Mor'A-Nu ga vtaknite v... V kar pač ima," je dejal Lot. 

Upravniki so se plazili do šatulj, Ne-R-Gal je lizal flovit s tal. Glavni Upravnik se je splazil k Mor'A-Nu in mu izlival vsebino šatulje v usta. Ta je že po prvem požirku zatresel s prsti. 

Apofis"Vsakih petnajst dni vam bo ta avtoer, brez posadke vsekakor, pripeljal celiva v nevtralni pas izven vašega sistema. Lahko sicer poizkusite z vbistvovalnikom, česar vam ne priporočam, ker ne bo deloval. Toda le poizkusite, eden gor ali dol... Boste pač dobili novega Upravnika. Če se hočete koga izmed vas znebiti, ga precej vtaknite v vbistovalnik," se je cinično zasmejal. "Če bi vam padlo na pamet, da se maščujete, novih celiv ne bo k vam. V primeru da kdorkoli od nas, dobro veste, kdo smo, doživi kako neprijetnost, se za celiva lahko obrišete pod nosom. Samo popolno sodelovanje vas bo držalo pri življenju... No, saj ste vajeni, že dolgo služite istemu gospodarju, boste še malo novemu." 

Taktično je molčal nekaj trenutkov, počakal, da so se Upravniki vzravnali. Njihova telesa so pričela dobivati mladostno podobo. "Lahko sicer poveste svojemu gospodarju, da ste ga izdali in zahtevate, naj izdela celiva. Ampak težko da vas bo še potreboval, ko ga nimate več s čim izsiljevati." Veselo se je namuznil. "Ob vratišču boste našli prenosni holoport. Z njim boste klicali Admirala."

"In mi redno poročali o vsem, kar se dogaja. Vsak dan posebej, točno ob 102.5 po dangoberškem času," je zadovoljno dodal Admiral.

"Oh," se je Lot navidezno presenečen potrkal po glavi, "povsem sem pozabil povedati, da morate potrditi našo ponudbo. Preden zapustite avtoer, pošljite celotno poročilo o delovanju SehMeta in ostalih magnatoracij v vašem sistemu semle k meni... Če Admiral ne bo zadovoljen," nagnil je glavo in jih strogo pogledal, "ne dobite prvega obroka naših celiv. Preden jih najdete, boste mrtvi. Čez pol kvatrona se bo crkavica spet pojavila." Pogledal je proti Admiralu: "Mislim, da se morajo privaditi občutku. Ni ravno lastno geneatosom, da umirajo."

"Ko sem sam umiral, ti povem, da me je občutenje izjemno presenetilo," je klepetal Admiral z Lotom. "Veš, kaj je najhuje?", je vprašal, Kreator je odkimal. "Ko veš, da za tistim trenutkom črnine ni ničesar več."

"Hudo, ja... Ampak umiranje ima dobro stran, Admiral." 

"Kakšno le?"

"Prizadene vsakogar samo enkrat... Dvakrat garantirano ne. Postaneš imun," je mirno odvrnil Lot, ležeči pod njim so zahlipali od pritajenega smeha. "Ti povem iz lastnih izkušenj!"

Upravniki so se spogledovali, Glavni Upravnik je že stopil k vratišču in stegnil roko, da bi odprl komoro, ko je opazil, da se je koža na njej spet pričela gubati in sušiti. "Ne, prosim, ne še enkrat," je Mor'A-N presunljivo kriknil. "Pošlji, kar imamo... Res nas bo pobil," so kričali ostali. "Tako ali tako nas bo pobil," je bil Glavni Upravnik na robu obupa.

"To pa ne," je vljudno pripomnil Lot, "Admiral vas še potrebuje." Obrnil se je proti celokomori: "Sem mislil, da bi jim dali kredite... Ampak ponudba, ki jo daš na tak način... Nekako je bolj sprejemljiva, se ti ne zdi?"

"Skrajša pogajanja na minimum. Samo eno pomanjkljivost ima," se je strinjal Admiral, "flovita je bilo škoda."

"To pa res. Ampak brenčalke bodo že pridelale novega." 

Med njunim klepetom je Glavni Upravnik poslal zahtevane podatke, Lot jih je nezainteresirnao pregledoval. "Naj vam bo," se je končno odločil. Nakar se je zamislil in resno vprašal: "Imamo podatke, ki jih rabimo, jih sploh še potrebujemo?"

"A1 ima megafotonizator... Tvoj brat bo čisto moker od sreče, če mu skonfiguriramo še en sistem. V Senatu bomo rekli, oprostite, napaka... Malo smo zgrešili, nekaj nas je zmedlo," je glasno premišljeval Admiral. "Saj smo že naredili nekaj hudih napak, denimo Adapški sistem smo skoraj povsem sesuli. Ponarejena poročila, so kasneje rekli... Poslušaj Lot, dajmo jih nekaj ponaredit sami in skonfigurirajmo NeRandijo. Vojska bo plačala škodo, saj niti ne bo velika.. Še celo SehMet nam bo priskočil na pomoč, ker bo prodal sistem Republiki za vzrejo luskavistov."

"Ma ja... Ti itak ne bodo nič vredni. Kmalu bodo mrtvo mrtvi," se je zasmejal Lot.

"Ti si..," se je ogorčeno oglasil Glavni Upravnik, nakar se je zgrozil, koža na roki se je pričela gubati.

"Tvoj novi gospodar. Od moje dobre volje bo odvisno, koliko časa boš tlačil tla NeRandije, Lux-Ing! Kajti za razliko od tebe sem bolj darežljiv. Že sedaj sem ti dal več časa, kakor si ga ti dal moji soprogi." Obraz se je spačil v besu, bolečina ga je presekala preko prsi. Globoko je vdihnil, nato izdihnil. Lahko te poustvarim, draga, in te tudi bom, je pomislil. Morda bi se res dalo, je šepnil tihi glasek. Bolečina se je razmaknila, Lot je dihal, kakor bi ga stiskali obroči. Obvladaj se, obvladaj se, obvladaj se, je ukazoval odločni glas v njegovi glavi. Zazrl se je v holomatriks, spačil ustnice v okruten nasmeh: "Morda jih dejansko sploh ne potrebujemo, Admiral?"

"Če takole premislim, kaj nam bodo? Pusti jih, naj se stegnejo... Stalno nekaj bevskajo," je še bolj okrutno odvrnil Admiral. "Daj mi A1 na holomatriks, se bomo malo poigrali."

"Ne, prosim, nehajta," je v obupu kriknil Upravnik Mor'A-N in s starčevsko roko grabil po Glavnem Upravniku. "Daj jim, kar hočejo... Daj jim vse, kar imamo! Vse nas bo pobil!"

"Kaj si usrane ali človek?", se je, kolikor je mogel, vzravnal pogrbljeni Ne-R-Gal. Pljunil je na tla, nekaj zob je končalo v izpljunku. V bolečinah je hropel: "Naj nas pobije, kar naj nas pobije... Če nas ne bo ta, nas bodo oni drugi!"

Glavni Upravnik se je zamajal, segel je v holomatriks, Lot se je zadovoljno nasmehnil. "Malce spodbude ste potrebovali, kaj?", je cinično komentiral predajo še zadnjih zahtevanih podatkov. 

"Prosim, prav lepo prosim," postarani Thy-M'R je komaj pripravil krhko telo, da je prepognilo glavo k tlom. "Gospodar, ubogali te bomo."

"Prepozno," je ledeno odgovoril Admiral. 

"Ne, ne, vsi vas bomo ubogali. Lepo prosim, prenehajte... Lepo prosim," se je slinil starec s holomatriksa.

"Naj jim bo," se je vdal Admiral. "Če me že prosi Strig'Ar osebno, naj jim bo. Itak so mrtvi brez nas."

"Pri holoportu boste našli pet rdečih kroglic. Pojejte jih."

Lux-Ing se je mukoma vzravnal in ponižno rekel: "Zvesti ti bomo, gospodar." Pri tem je stisnil roki, da so členki prstov pobledeli.

"Ti nisi bil zvest nikomur, niti Dangoberju, ki si mu zaprisegel s svojo častjo," je izpljunil Admiral zaničljivo. "Umazal si svojo čast, umazal si mojo čast s ponarejenimi poročili! Pognal si vojsko v zločin! Navaden umazan, izrojen usranec si, Lux-Ing! Ubogal boš, drugače samo ena napakica in se boš stegnil."

"Sedaj poliži tla," je okrutno ukazal Lot. Lux-Ing ga je presenečeno pogledal. "Tla so premazana s celivom. Menda ne misliš, da bom poslal celivo, da ga lahko odneseš s seboj?"

"Vsak dan točno ob 102.5 po dangoberškem času poročilo."

"Vsakih petnajst dni boste v tem avtoeru našli celiva... Polizali jih boste.... Bolj natančno kot boste lizali, hitreje vam bo odleglo. Avtoer je prirejen, edini izhod je preko čistokomore." Lotov obraz je bil spačen v okrutno grimaso. "Čisto za primer, da bi vam padlo na pamet, da vzamete celivo s seboj in ga skušate poustvariti."

Upravniki so nemo prikimali. Sa je izklopil holomatriks. 

"Zakaj mi niste povedali? Imajo pogovor med mano in Nadzorniki," je šepetal pretreseni Kognitus. "Pod nadzorom so me imeli, ves čas sem bil pod nadzorom."

"Si le ugotovil?", ga je cinično vprašal Sa.

"Obtožili bodo Ditko..."

"In s čim natančno, če je original tukaj?"

"Seveda jo bodo obtožili... Njih tudi... Vse mlade Nadzornike bodo obtožili!"

"Ma ja, komaj čakam," je revsknil Admiral. "Minier ni bil legalen, original je v naših rokah in imajo sedaj natančno kaj?"

"Izenačeno, Kognitus, nič nimamo mi, ničesar uporabnega nimajo oni," se je nasmehnil Sa. "Upajmo," je še dodal.

"Bodo sodelovali?"

"Včasih ne vem, kako si postal Kognitus, Set." Sa je sedel na tla in ga stogo pogledal preko holomatriksa. "Seveda ne bodo sodelovali!" 

Kognitus in Admiral sta ga nejeverno pogledala. "Ne bomo jim poslali novih celiv?" Kognitus je prebledel.

"Do tedaj bodo že vsi mrtvi," je okrutno odgovoril Lot.

"Kako mrtvi?" Tû je povsem zgrožen zrl vanj.

Apofis"Drug drugega bodo izdali. Taki pač so. Že kdo od njih se bo domislil, da bi bilo naravnost krasno, če postane Glavni Upravnik. To bi bila prva možnost, druga je, da bodo navkljub prepovedi vtaknili koga v vbistvovalnik, nakar bodo dejanski gospodarji NeRandije hitro ugotovili, da je eden od Upravnikov mrtev, nakar sledi zaslišanje."

"Zaslišanja ne bodo preživeli," je trdo pribil Sa.

"Lot, poslal si jih v smrt!", je nejevoljno ugovarjal Kognitus.

"In tako hudo mi je ob tem, da se bom pravkar pričel razvodenjevati," je sledil predrzen odgovor. Nagnil se je nad celokomoro: "Set, še vedno si lahko premisliš in pristaneš na sojenje, vsekakor z Ditko ne bodo imeli milosti, kar sam veš. In tudi veš, zakaj ne bo nobene milosti zanjo in za mlade Nadzornike!"

"Okruten si," je šepnil Kognitus, oči so se mu napolnile s solzami.

"Več kot tisoč hudo ranjenih vojakov, štirje hudo ranjeni Nadzorniki... Se ti ne zdi, Kognitus, da imam razlog za okrutnost? Oh ne," je posmehljivo dvignil roki kvišku, "saj sem vendar zdelal povsem nedolžne človeke, eden je bolj nedolžen od drugega!"

"Zaradi Mat in Apoja, kajne?"

"Ne, Set! Ne zaradi mrtvih, zaradi živih." Lotov obraz je otrdel, nagnil se je nad Kognitusa in mu šepetal s svojim okrutnim glasom: "Če bi bilo zaradi Mat in Apoja, bi mi v mukah umirali nekaj eronov pred očmi, dokler se ne bi naveličal njihovega kričanja... Vsak košček telesa bi jim razpadal in se ponovno sestavljal, vsak dan znova, erone dolgo, Set."

"Nehaj!"

"Razpadali bi kakor tvoj oče, Set, še bolj boleče, brez vsakih celiv," mu je šepetal Lot, Set se je skremežil. "Erone dolgo bi jih držal žive... Erone dolgo..." 

Vzravnal se je in preteče pogledal Kognitusa: "Moja soproga in Apo sta mrtva... In naslednjič, ko ju boš omenil, se le spomni, da si bil tudi ti tisti, ki ju je pognal v smrt." 

Obrnil se je in odšel iz celilnice, stopal je po rdečkastem pesku, pokleknil in poljubil tla pod seboj. "Saj ne bi, Mat, četudi si tega želim," je šepetal kamnu pred seboj. Vem, da ne bi, mu je odgovoril Njen glas in ga tolažil, kot je to počel že erone dolgo, od kar je postala le eden izmed glasov v njegovi glavi. Naslonil je čelo na vroč kamen in se trudil, da se ni glasno razvodenel.

 

 


Kazalo prvega dela sage Dangober z naslovom Spopad pri Opozorilniku

 

 


 

 

Kazalo knjige Dangober, Spopad pri Opozorilniku

Prvi del sage Dangober z naslovom Spopad pri Opozorilniku, ki je v knjižni izdaji izšel leta 2009, zajema naslednja poglavja, ki so razdeljena v tri knjige:

1. knjiga

Predgovor k adapški izdaji
Nepričakovano srečanje - 1. del poglavja, 2. del poglavja
Razporejanje
Spopad pri Opozorilniku - 1. odlomek iz poglavja, 2. odlomek iz poglavja
Opozorilnik
Uganka
Če se dejstva ne ujemajo s teorijo
Prevzem
Arejeva bolezen
Odpadniški Upravniki
Zavezateljeva novica
Častna beseda
Obisk
Tisti dan

2. knjiga

Flox/458
Velika družina
Rrrrrr
Slaščičarna
Trčki
Gumice
Družinski človek 
Metanje
Plačilo stave
Miti in legende
Nedelujoče vse
Rodbinske vezi
Arejeva pravljica

3. knjiga

Veliki Or - Velika Zmaga in Cenejši model (odlomka iz poglavja)
MiaR
Fob 310
Gospod Zese
Prvi pravi sorodnik
Sejeve karizmije
Domnevno uničeno orožje
Poker
Pogovor
Častni pretep
Rumena brisača

QR-Code dieser Seite

Uporabljamo piškotke. Celotno obvestilo v angleščini še prevajamo. Hvala za razumevanje. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of the site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information