Spopad pri Opozorilniku

Metanje (odlomek iz poglavja)

Motiv z grške vaze - olimpijske igre"Kar tiho bodite, vem jaz dobro, kaj govorim!", se ni dal utišati Kognitus. "Naj te opomnem, ti si pol Dangoberec," je jezno govoril Aleksandru.

Bolj ga je pravzaprav jezilo, da so odpeljali Ditko. Afrodita, kaj ji čveklja, Afrodita... Bom jaz tebi dal Afrodito, smrkavec! In ona vsa raznežena, mladi človek Aleksander, mu čeblja... Afrodita, Alček, mladi človek, Afrodita, pa spet mladi človek, je plalo po njem. Juj, sem jezen, se je stresel in se komaj uspel obvladati. In kako se Ayček zadovoljno nasmiha! Glej ga, še čeljust si bo izpahnil!

"Kateri del mene se ti zdi bolj dangoberški?", se je ustavil mladenič in z zanimanjem opazoval svoje telo v holomatriksu. "Leva ali desna polovica? Morda spodnja bolj kot zgornja?"

Ditka je bušnila v smeh, kar je Kognitusa še huje razjezilo. Siknil je predse.


Aleksander ni čakal njegovega odgovora: "Eto, hoteli ste adapa, sedaj to tudi sem." Prezirljivo se je nasmehnil. "Kajti verjetno se boš strinjal, Set'Rl, da poziv na metanje pravzaprav pomeni, da priznavate izzvanega kot sebi enakega. Navsezadnje si bil ti tisti, ki je kot tedanji Peti Kognitus določil pravila metanja. Oče in strici so mi tako povedali, menda se ne motijo." 

Pljunil je predse in s stopalom natančno razmazal pljunek na tleh. 

Admiral in Kognitus sta ob tej predrznosti široko razprla usta. Tovrstno pljuvanje je med Dangoberci izražalo najgloblji prezir. Kajti eno je bilo samo pljuniti, nekaj povsem drugega pa potlej pljunek tudi razmazati. On to meni razmazuje pljunek, se je jezil Admiral. 

"Toliko o tem, kaj si mislim, ker me niste izzvali na metanje," je krotko rekel Aleksander in poprijel za celilnik. 

Vojaki so šokirano obstali in strmeli vanj. Mladenič se ni pustil motiti. Mirno se je pomikal s celilnikom proti avtoeru. 

"Četrti Nadzornik, tvoj sin me je pravkar neznansko užalil!"

"Hja, Admiral, prevzgajaj ga," se je zarežal Ap. "Me ravno zanima, kako ti bo uspelo. Sam nisem čutil neke potrebe, da bi ga prevzgajal, če jo ti čutiš, kar izvoli." 

Lot se je zvil in se med bolečinama hahljal predse.

Are je vstal s tal. "Prišel bo delat. Brez skrbi. Fant dobro ve, kaj je njegova dolžnost. Glede vsega ostalega pa..." Are se je namrdnil. "Kot je rekel Onček naj ponovim še sam. Kot neaktivni Prvi General se globoko sramujem vašega odnosa do mladega človeka in adapov nasploh." Vzravnan in s strumnim korakom je odkorakal ven.

Vojaki so se umikali pred odhajajočimi. 

"Enako mnenje še z naše strani," je prezirljivo odgovoril Ay ob vsesplošnem odobravanju vojakov, ki so bili ob njem in ki so, le kako ne bi, urno pljunili na tla. Nakar so še sami razmazali pljunke.

Joj, da ne bo posvojil še tebe, Ayček, je besnelo v Admiralu. Enega že ima, na koncu bo imel celo zbirko posvojenih Generalov!

"Kaj takega," je nejeverno komentiral Kognitus. 

Oån'Iji se je zadovoljno smehljal, za pas si je zataknil okrvavljen prtič, vojaki so povešali glave pred njim. 

"Oprostite," nenadoma se je pred Aleksandra postavil vojak, jezno je pogledal v holomatriks k Admiralu, "ampak adap, kot pravi da je, me že ne bo poniževal. Tako to ne bo šlo," je jezno revsknil in stopil še korak naprej. 

Joj, Kyr, če bi te prosil, mi ne bi tako krasno ustregel! Admiral si je obliznil ustnice in si na obraz nadel resen, uraden izraz.

"Prav imaš, ne bo šlo," je prikimal Aleksander robu celilnika, "drugače moram prijeti, prav imaš." 

Vojak je besno zasikal predse in trdo položil roko na celilnik h Kreatorkini glavi. "Ne bo šlo, ne... Adap me ne bo žalil!"

"Ah," se je zadovoljno nasmehnil Aleksander in se obrnil k njemu, "ti si se... našel v tistem pljunku?" 

Vojak je zatulil od jeze in stisnil pesti. Zasrepel se je v mladeniča. "Dangoberškega vojaka nihče ne žali, adap! Aleksander ali karkoli že si! Kakšno je to sploh ime? Aleksander?"

"Moje in če smem dodati, mama mi ga je izbrala. Meni je tudi všeč." Aleksander je nagnil glavo na levo in nedolžno pogledal razburjenega vojaka. 

"Admiral," je ta zasikal, "strogo si nam prepovedal mešanje z adapi!"

"Ojej," Aleksander je stopil korak nazaj in dvignil roki predse, "nikar se ne mešaj z mano, lepo prosim. Nisem tvoje vrste, četudi sem privlačen." 

Vojak je tokrat divje zarjovel od besa, Aeg ni več vedel, kam naj točno pogleda, večina vojakov se je pričela privoščljivo hahljati razburjenemu vojaku.

"Ti.... Ti... A ti veš, kdo sem jaz?"

"Ne, ampak stavim, da mi boš povedal," je nedolžno odgovoril Aleksander in po otročje našobil ustnice. 

"Kako je luštkan," je zavzdihnila ena izmed pilotk, stopila iz gruče, se namerila k mladeniču, obstala pred njim in pogladila njegove kodre. "In kake lepe laske ima!"

"Kajne?", se je nagajivo nasmehnil Aleksander. "Take kot moj očka." Pogledal je po njenih laseh. "Ti nimaš Arejeve spone? Te tvoje so nekam ofucane v primerjavi z onimi iz kiliara. Kakšne spone so to? Delovne?"

"Ja, delovne spone niso nič posebnega. In ne, nisem iz petnajsterice, ne pridem v poštev za preizkušanje z njim." Božala je njegove kodre. "Jej, take lepe laske ima mladi človek," je grulila. 

Vojak pred njo je spet besno zatulil, jo zagrabil za pas in prestavil. "Pusti laske, Hay! Neposredno me žali! Admiral, zahtevam zadoščenje!"

"Sicer ne morem reči, da sem povsem pri sebi, ampak bi si vseeno upal trditi, Kyr, da se spodobi, da gosta najprej pozdraviš, preden ga povabiš na metanje." Admiral se je sladko nasmehnil. Joj, mulček, kaj boš ti danes ležal na hrbtu, si je mislil. Kognitusov široki nasmeh mu je pritrdil, da delita iste misli.

Motiv z grške vaze - olimpijske igre"Rekel sem, da zahtevam zadoščenje!", je zakričal Kyr.

"Imam čokolado," je segel Aleksander za svoj pas, "sicer samo košček, ampak menda bo to dovolj... Večji je kot tisti pljunek, bi ocenil takole na prvi pogled." Vojak je prebledel, stisnil pesti in jezno zapihal predse. "Pa nič," je mirno odgovoril Aleksander, prelomil čokolado na pol, eno polovico si je stlačil v usta, drugo podal presenečeni pilotki. "Sladko za... cukerčka, kakršna si ti," ji je nagajivo podvoril. 

Pilotka je takoj segla k njegovi roki, si zbasala v usta čokolado in od veselja tlesnila z rokama. 

"Sploh veš, kaj ti je dal?", se je jezil vojak.

"Ne vem, ampak je dobro... Očarljivo dobro!" Pilotka je pogoltnila čokolado in razneženo pogledala mladeniča. "Kakor on! Očarljivo je dober."

"Z ženskami pa vedno, rad in redno se razdajam... In sebe in ostalo, kar imam pri sebi," je odvrnil Aleksander in se globoko zazrl v pilotkine oči.

"Ne bo to šlo tako... Ne bo šlo..." Vojak je na presenečenje vseh odvrgel zgornji del uniforme. 

Piloti so se skorajda prestrašeno spogledali. "Kyr, nehaj, takoj nehaj!", je resno rekel eden izmed njih. 

Vseeno se ne spodobi tepsti mešančka, ampak če že ravno izziva... Admiral se je moral izjemno potruditi, da je ostal resen. Kognitus se je v holomatriks režal Apčku, ki se mu je smejal nazaj. Zakaj se Apček tako sladko reži? Admiral je premišljeval. Kaj pa, če bi vseeno prepovedal metanje? Nagrbančil je čelo. Oh, saj vedo, da ga morajo nežno položiti na tla.

"Adap me ne bo žalil. Metanje zahtevam in to takoj. Takoj tukaj, na licu mesta!"

"Veš kaj, kar je preveč je pa preveč!" Aeg je stopil pred Aleksandra. "Nekaj ti je bilo rečeno, Kyr. Aleksander je še otrok!"

"Me ne briga! Užalil me je in zahtevam zadoščenje. Metanje!"

"Poslušaj, Kyr, nad otroka se spravljaš," je jezno revsknil nanj General Oån'Iji. "Meči se z mano, z njim se ne boš!" Še sam je stopil med mladeniča in jeznega vojaka.

"Kaj hočeš, Onček... Menda se Dangoberci že erone tepete... s slabšimi od sebe," je nagajivo pripomnil Aleksander, ki je zrinil glavo med Senatorjevo in Generalovo ramo, Kyr je ob njegovih besedah zatulil od jeze in planil nadenj, Aeg in Oån sta ga ujela in potisnila nazaj. "Nikar, no," je posmehljivo nadaljeval mladenič, "bo kasneje še naokoli govoril, da mu niste pustili pretepsti otroka... Otroka bo že zmogel, kajne? Kyr, če sem prav slišal?" Aleksander se je nagnil naprej in pogledal v odvrženo uniformo. "Pazi ti to... Tip je celo pilot Prvega Ranga! Tistih pet pikic bo menda zadostovalo, da me namlati. In še črtico ima, jejhata, kako hudo!"

"Aleksander, raje nehaj," se je oglasil Are, ki je ves čas zgolj opazoval dogajanje.

Mladenič se je obrnil k njemu, užaljeno je našobil usta kot majhen otrok: "Daj no, stric Arči... Samo malo!"

"Ne, no, Aleksander," je nežno ugovarjal Are. 

Mladenič je nestrpno zacincal z nogama kot trmast otrok: "Samo malo, stric Arči... Samo en pikec!"

"Saj veš, zlatkec moj, da ne smeš tepsti Dangobercev, tako te je mama vedno učila," je s poučnim glasom odgovoril Are, pilot je ob njegovih besedah zarjovel, se otresel Generala in Senatorja in planil naprej. 

"Žalili me ne boste! Adap še posebej ne! Prekleto, ne bo me!"

"Imam občutek, da se žališ sam," je porogljivo odgovoril Aleksander, hitro odskočil, kajti pilot je zamahnil proti njemu, še preden sta se Aeg in Oån znašla, je ujel prste leve roke in jih brez milosti zasukal. Pilot je predirljivo kriknil, Aleksander ni izpustil ujete roke, zasukal jo je, da je pilot moral poklekniti, rahlo jo je dvignil, pilotova glava je omahnila proti tlom. "Na," je izpustil njegovo roko, "da ne boste potlej okoli govorili, da ne ubogam svojega strica. Samo malo, kot sem obljubil." Pilot je z desnico objel levico in od bolečine lovil sapo. "Buba prstek?" Aleksander se je porogljivo nasmehnil pilotu. "Naslednjič, Kyr, se meči po pravilih. Govori se po celi galaksiji, navsezadnje jo vi, Dangoberci, zasedate, da se metanje odvija po nekih pravilih. Vsaj upam. Če pa pravila ne veljajo, vstani... Bova opravila brez njih. Izvoli!" 

Aleksander je slekel zgornji del uniforme in ga podal pilotki, ki ga je občudujoče gledala in divje zahropla, za njo še ostale pilotke. Odpel si je pas in ji ga podal. 

"Ne smeš brez orožja," je prijazno pojasnila in mu podala svoj pomirjevalec. 

"Draga moja pilotka," se je nasmehnil Aleksander, "ga pač ne potrebujem, da sesujem dangoberškega pilota. Tudi sicer, če sem prav seznanjen, imate pomirjevalec med metanjem samo za okras." Frcnil je s prsti v glavo ob sebi. "No, Kyrček, bo kaj? Menda se ne boš vdal pred adapčkom, neoboroženim celo? Ali odstopil od metanja? Nisi menda..." Pogledal je v pilotko in se spet našobil. "Kako vi pravite, draga moja, strahopetcem?" 

Pilot je od jeze vrisnil, se pognal s tal, obrnil in planil proti mladeniču, ki se mu je spretno izmaknil. "Kyr, menda ne boš begal kot zbegan prehrambeni krilavist?", ga je spodbodel.

Motiv z grške vaze - olimpijske igre"Sesuj ga že enkrat," je privoščljivo rekel eden izmed pilotov. "Njega mislim, ne tebe, mladenič," je dodal.

"Ne morem menda tako hitro. Malce se le mora premigati," je zadovoljno odgovoril Aleksander in dvignil pesti v višino prsi.

"In kaj naj bi bilo to?", je kriknil Kyr nanj.

"Saj sem ti rekel, lahko me tepeš brez pravil. Če seveda zmoreš." 

Pilot je besno zavpil in se vrgel z glavo naprej, Aleksander se mu je spet izmaknil, mu podtaknil nogo, pilot je s celega odletel na trebuh. Hitro se je dvignil in jezno pogledal v mladeniča. "Ti! Kako te bom!"

"Daj že enkrat," so se mu smejali piloti. "Nekam ti ne uspeva, Kyr," so se režale pilotke.

"Kyr, tepen boš," je posmehljivo ugotovila Hay. 

Admiral je zavzdihnil. Presneti mulec! Kyra smeši pred vsemi vojaki! In kako se Ap krasno zabava!

"Nikoli me ne bo... adap!" Kyr je spet planil razširjenih rok nad mladeniča, ki se je tokrat prepognil, pilot je poletel nad njegovim hrbtom in scela pristal na prašnih tleh.

"Admiral, si ti prepričan, da je to res pilot?", je navdušeno vprašal mladenič. "Nimaš nobenega boljšega za metanje?" 

Admiral in Kognitus nista odgovorila, odprtih ust sta strmela v holomatriks.

"Joj, jaz se lahko mečem s tabo!", je bila navdušena Hay. 

Aleksander jo je pogledal, stegnil roki in jo potegnil k sebi. "Draga moja... Tebi se kar vdam," je poželjivo rekel in jo na njeno presenečenje poljubil naravnost na usta. Pilotka je zakrilila z rokama, Aleksander jo je izpustil, presenečena človekinja je ostala brez vsakega komentarja. "Glej ti to, sem mislil, da se poljubljate na drugačen način, kakor mi," je zadovoljno ugotovil.

"Poljubljaš se na... več kot zadovoljiv način," je odgovorila pilotka in močno zardela.

"Da te ni sram, poljubljati dangoberško pilotko, adap!", je vrisnil Kyr, spet planil na mladeniča, ki je tokrat, kot vzmet, odskočil od tal, se v zraku obrnil, stegnil nogo in zadel pilota naravnost v glavo. Kyr je zajavkal in padel kot pokošen po tleh. "Ti pa tiho, če se pogovarjam... s pilotko," mu je rekel Aleksander. "Potlej... se poljubljate na enak način?"

"O, ja," je rekla pilotka, ga zagrabila okoli vratu in ga navdušeno poljubila.

"Človekinja, ravno pretepam se," je zamomljal Aleksander, ko mu je spet uspelo vdihniti.

"Ne več. Kyr se nekam ne premika... Greš na uživanje?"

"Jejhata, bi rekla naša Marija, bi šel, ampak najprej delo šele nato uživanje. Tako me je učil stric Arči."

"No, če te je on učil," pilotka ga je tlesnila po zadnjici, "naj ti bo... Ko prideš naslednjič, te izzivam na uživanje."

"Kaj pa vem, Hay, tako mlad in neizkušen kot sem, menda se Dangoberke uživate na presunljivo napredne načine... Da ne boš potlej naokoli govorila, da se ne znam uživati. " 

Pilotke so se glasno zasmejale.

"Kaj pa vem, Aleksander, tako mlad in neizkušen kot si, morda bi se moral čim prej priučiti uživanju na presunljivo napredne načine." Hay ga je nežno pocukala za pramen svetlih las.

"Kaj naj ti drugega rečem, Hay, kot da se ženskam ne morem upreti, človekinjam, kot vidim, tudi ne..." Pogledal je okoli sebe. "Lahko odidem ali bi se še kdo metal z mano? Če vam kaj pomaga, lahko spet pljunem. Kakor opažam, precej spodbudno deluje na nekatere od vas." Piloti so se veselo hahljali, Aleksander se je nagnil in obrnil onesveščenega Kyra na hrbet. Pogledal je v holomatriks k Admiralu. "Poslušaj, zakladek, se vsi tvoji tepejo takole kilavo ali je ta pilot najvišjega ranga izjema?"

"Kaj pa vem, Aleksander," je Admiral stokajoče odgovoril. "V navadi je, da vojaki izzovejo človeka na metanje in da so precej nežni z njim." Smrkavec mi je sesul enega od najboljših pilotov. Kako je to mogoče?

"Nehaj, no. Me boste potlej vsakič, ko pridem, poskušali tepsti?"

"Ne, ne gre tako." Eden izmed pilotov je stopil k mladeniču. "Verjetno ti ni nihče razložil..."

"Ni, čisto noben," mu je posmehljivo odgovoril mladenič.

"Nismo vedeli, te smemo izzvati ali ne. Admiral je naročil, da se ne smemo mešati z adapi... Ne na tak način, kot si prej... nazorno povedal. Skratka, čakali smo, da bi se pogovorili s tvojim očetom. Vmes ste vi razkosali Demo, torej onega izroda, in potlej še Admirala. Če dovoliš, se opravičujemo, ker nismo spoštovali svojega običaja. Hkrati," vojak je pogledal proti ostalim, ki so prikimali, "mislim, da med nami ni nobenega, ki bi se metal s tabo."

"Škoda! Ravno sem nameraval vaditi metanje."

"Metanje poteka po pravilih, ti si Kyra zložil brez pravil. Nič ne rečem, kar je iskal, je tudi dobil. Metanje ima jasno določena pravila in preden se pričneš metati, je potrebno precej vaje... Ti si še mlad, tako menimo, četudi ne vemo, koliko si natančno star. Oån in Aeg sta rekla, da si otrok. Torej te ne bomo izzivali na metanje, ker ga očitno ne obvladaš."

"Ali pa... ker ste šleve," mu je mladenič presenetljivo cinično šepnil. "Če smo natančni, nimate pojma, se znam metati ali ne. Samo ugibate." Odmaknil je svojo glavo od njegove. "No, meni je vseeno... Ko boste zbrali pogum, se bomo metali."

"Če ne poznaš pravil!"

"Daj no... Če jih pozna Pilot Prvega Ranga," Aleksander je prezirljivo pogledal v ležečega pilota, "menda ni tako zakomplicirano? Ali pa boš rekel, da človek, ki ga položi adap na tla, zmore razumeti pravila, jaz pa ne?" Nagajivo se je nasmehnil, potrepljal presenečenega pilota po rami in mu veselo dejal: "Stari moj, ko vas bo več v hlačah, se oglasite. Samo ne medtem, ko delam. Nimam rad, da me kdo moti. Potlej pa le, ko se vas bo zbralo dovolj..."

"Trije," je dodal Are.

"Nas je vedno dovolj," je odgovoril pilot, "ampak z otrokom se ne bomo metali." Trmasto je prekrižal roki na prsih.

"Hay, ni čudno da izzivaš adapa na uživanje," se je nasmehnil Aleksander, piloti so jezno vrisnili. "Kaj? Bodimo iskreni. Odpišite vi svojo prijaznost, mene ne morete preslepiti! Tako ste zahrbtni, da me ne upate izzvati takoj. Vrteli boste matriko naprej in nazaj in preučevali moje gibanje. In ko boste našli tri, ki so hitrejši od mene, me boste izzvali. Otrok gor ali dol!" Frcnil je še tega pilota v čelo. "Kot je rekla tetka Eva, kdor vas ne pozna, bi vas drago plačal." Mirno se je obrnil k celilniku. "Br, oboževana, gremo na Adapijo?" 

Kreatorka se je veselo zahahljala, Aeg je navdušeno opazoval mladeniča. 

Kazalo knjige Dangober, Spopad pri Opozorilniku

Prvi del sage Dangober z naslovom Spopad pri Opozorilniku, ki je v knjižni izdaji izšel leta 2009, zajema naslednja poglavja, ki so razdeljena v tri knjige:

1. knjiga

Predgovor k adapški izdaji
Nepričakovano srečanje - 1. del poglavja, 2. del poglavja
Razporejanje
Spopad pri Opozorilniku - 1. odlomek iz poglavja, 2. odlomek iz poglavja
Opozorilnik
Uganka
Če se dejstva ne ujemajo s teorijo
Prevzem
Arejeva bolezen
Odpadniški Upravniki
Zavezateljeva novica
Častna beseda
Obisk
Tisti dan

2. knjiga

Flox/458
Velika družina
Rrrrrr
Slaščičarna
Trčki
Gumice
Družinski človek 
Metanje
Plačilo stave
Miti in legende
Nedelujoče vse
Rodbinske vezi
Arejeva pravljica

3. knjiga

Veliki Or - Velika Zmaga in Cenejši model (odlomka iz poglavja)
MiaR
Fob 310
Gospod Zese
Prvi pravi sorodnik
Sejeve karizmije
Domnevno uničeno orožje
Poker
Pogovor
Častni pretep
Rumena brisača

QR-Code dieser Seite

Uporabljamo piškotke. Celotno obvestilo v angleščini še prevajamo. Hvala za razumevanje. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of the site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information