O spamu, scamu in prijateljih, ki smetje veselo širijo

Troglava kača iz IndijePred leti sem v zapisu Re: Fw: Nujno pošlji dalje ali za spamerje res nimam srca razgalila grdo potegavščino glede deklice Rachel, ki umira za rakom in potrebuje denar za operacijo, ki naj bi se izvedla v ljubljanskem UKC. Človek bi mislil, da so se nekateri zresnili, ampak temu ni tako. Pred nekaj dnevi vidim objavo na FB, v kateri moj „fb friend“ poziva na lajkanje grozljivo iznakaženega in krvavega otroškega telesa, češ za vsak „lajk“ in delitev dalje bo FB menda plačal določen znesek. Nakar me je „prijatelj“ zavoljo mojega opozorila, naj neha širiti tovrstne slike in spamirati, da gre za gnusno početje, gladko izbrisal s seznama prijateljev, potem še blokiral, ker sem menda tako okrutna, da nočem pomagati krvavemu otroku, fotografiranem v hudih mukah. Pa dobro, kako butasti so še lahko ljudje, sem se spraševala, ko sem pri drugih prijateljih zasledila, kako veselo širijo ta gnusni, bedni in izrojeni spam.

Morda nekaterim virtualnim humanitarcem ni jasno, da so na slikah resnični otroci? Fotografije teh otrok so v nekaterih primerih ukradene iz medicinske dokumentacije. Mnogi otroci na fotografijah, ki jih virtualni humanitarci veselo širijo dalje, so danes že pokojni. Si morda kdo od humanitarcev sploh predstavlja, kakšen šok so doživeli starši, ki so svoje hudo obolele otroke, nekatere tudi že pokojne, zagledali na kakem spamerskem sporočilu?

Se virtualni humanitarci zavedajo morda tega, da obstajajo organizirane skupine prevarantov, ki kradejo ali odkupujejo tovrstne fotografije? Prejšnji mesec je policija v Madeiri aretirala skupino ljudi, ki so nabirali denar za domnevno obolele otroke oziroma fundacijo za zdravljenje obolelih otrok. Uganite, s čim so prepričali darovalce, do so odprli denarnice! S slikami, med drugim tudi takšnimi, kakršne mnogi od vas širite preko e-sporočil oziroma socialnih omrežij.

Obstaja še en vir fotografij, ki se ga prevaranti radi poslužujejo. Navedimo le en primer. Leta 2009 je Sky News objavil članek The Truth Of Iraq's City Of Deformed Babies. Fotografije nesrečne punčke so se potlej veselo širile skupaj s sporočili o potrebnih donacijah za zdravljenje otroka, ki je menda obolel - za rakom in to na obrazu!

Zato lepo prosim, dajte si nekateri že dopovedat sledeče:

  1. Kdaj ste že slišali, da bi Facebook, Twitter, Google, Microsoft, AOL, ZDNet in vse ostale svetovno znane firme donirale v dobrodelne namene na podlagi števila poslanih e-sporočil, „lajkov“, vpisov na zid posameznikov ipd.?
  2. Na kakšen način si predstavljate, da naštete firme lahko sledijo e-sporočilom, preštevajo „lajke“ in objave na zidu?

Skratka, nehate širit tovrstna sporočila in razumite, da je neukusno, kruto, zlobno in podlo širiti po internetu fotografije hudo obolelih ali poškodovanih otrok!

 


Pomagajmo iskati starše, otroke in karkoli že

Se spomnite ganljivega sporočila, ki je pred meseci virtualne humanitarce dvignilo na noge, da so po cel dan delili silno žalostno zgodbo o bratu, ki išče sestro?  V tej menda tragični zgodbi o bratu, ki iz tujine išče sestro, se je prikradla očitna napaka. Bratec in sestrica naj bi ostala brez staršev, nakar sta bila v sirotnišnici, kjer so dali v posvojitev vsakogar svoji družini.

Vse lepo in prav ampak v SFRJ sirotnišnice niso delovale kot v kaki španski limunadarici, sploh pa se tovrstne ustanove že desetletja ne imenuje več sirotnišnice. Pri nas se taka ustanova imenuje Mladinski dom Malči Beličeve.

Zakaj se brat ne obrnil na ta dom in poiskal svojo sestro? Zakaj ne na socialno službo, ki odloča o posvojitvah?

Podobne so zgodbe o izgubljenih in ugrabljenih otrocih. Veste, navadno se splača v iskalnik vpisati ime domnevno iskane osebe. Naša policija je znana po tem, da v soglasju s svojci in nikakor ne brez njihovega soglasja redno objavlja slike pogrešanih oseb skupaj s pozivom, naj vsakdo, ki kaj ve o pogrešani osebi, čim prej pokliče ustrezno telefonsko številko.

Obstaja pa tudi bolj žalosten seznam, seznam pogrešanih oseb, na katerem je trenutno 52 ljudi, ki jih niso še našli.

Vsi, ki zasipavate vse okoli sebe z obvestili o domnevno pogrešanih osebah, posebej o otrocih, se zavedajte, da samo naša policija še vedno išče nekaj otrok, ki so izginuli neznano kam. Enako nalogo opravljajo vse policije na tem svetu.

Se vam ne zdi izjemno bolano, da nekateri po virtualnem svetu širite fotografije otrok in oseb, ki niso pogrešane?

Ste kdaj razmišljali o tem, zakaj nekdo sproži domnevno iskalno akcijo? Kakšni so dejanski nameni osebe, ki prične razširjati lažna sporočila, da se išče naprimer 5-letna deklica? Gre morda za nekoga, ki je bolnik in uživa, ko opazuje, kako njegova „potegavščina“ uspeva? Gre morda za bolj realne cilje, denimo zbiranje e-mail naslovov in profilov na socialnih omrežjih? Ste morda razmislili tudi o možnosti, da med virtualnim stokanjem kako vam je hudo za ubogo deklico, izdajate dragocene podatke o lastnem otroku? Poznate osebe, ki berejo vaše zapise? Kaj če je kdo od njih pedofil, vi ste pa pravkar zadovoljno razložili, kam hodi vaš otrok v vrtec in kako včasih zamudite ponj?

 

Črno v beli hiši

Ponarejen dokument uporabljen za nigerijske prevareČloveška neumnost res ne pozna meja. Posebna vrsta spam in scam sporočil so opozorila pred domnevnim virusom. Veliko vas, mojih dragih prijateljev s socialnih omrežij, je pred časom veselo širilo sporočilo o domnevnem virisu, ki bo scvrl računalnik in sploh je bil hud ta virus. Se spomnite sporočil „črno v beli hiši“, v nekaterih izvedbah v beli sobi?

Določeno gospo, tudi z njo nisva več prijateljici, sem opozorila, da širi rasizem, saj je vsem prijateljem v socialnem omrežju poslala „priporočilo“, naj še druge obvestijo o hudem virusu imenovanem „črno v beli hiši“. Nakar so se vsi brž podvizali in „obveščali“ o virusu „črno v beli hiši“.

Prav ste prebrali, gre za skrajno rasistično sporočilo. Originalno sporočilo se je v prostem prevodu glasilo „črni musliman v beli hiši“. Po moje ste že sami od sebe uganili, da je bilo naperjeno zoper sedanjega predsednika ZDA, Barracka Obamo. Ker bi avtorje sporočila utegnil kdo preganjati zavoljo rasizma, so spamerji preoblikovali sporočilo v „black in white house“, kar je še vedno zadostovalo za žaljenje Barracka Obame.

 


Aktualni dogodki

Pred vsako olmpijado, ampak res pred vsako, se pojavi spamiranje, v katerem boste opozorjeni na nevaren virus imenovan recimo olipijska bakla (Olympic Torch). Če ne bo bakla, bo ša kak drug rekvizit, denimo zastava. O tem silno nevarnem virusu boste prebrali, da je o njem poročal sam CNN, da je Microsoft skoraj razpadel od šoka, ko so zagledali sesute računalnike ipd.

Torej vam ne kaže druge, kot da vsem svojim prijateljem pošljete e-sporočilo in da ne bi koga izpustili, napišete še sporočilo na svoj zid. Nevarnost je res tako huda, da morate pred silno žalostno usodo zavarovati računalnike prijateljev. Itak! Če jim bo scvrlo računalnik, kako boste lahko z njimi komunicirali po Internetu? A?

Po smrti znanih oseb se vedno pojavijo fondacije, ki nosijo njihovo ime in v imenu katerih se za humanitarne namene baje zbira denar. Domnevna fondacija pokojnega Steva Jobsa se imenuje Steve Jobs Charitable Foundation in menda podpira revne računalniške programerje. Gre seveda za potegavščino.

Skratka, vsakdo znan po svoji smrti obvezno postane humanitaren in v njegovem imenu se zbira denar. Res ne vem, zakaj vsi, ki prejemate poročila o tovrstnih fondacijah, ne poiščete le - teh v iskalnikih? Je tako težko preveriti neko informacijo preden z njo zadovoljni v svojem virtualnem humanitarizmu zaspamate vse okoli sebe?

Podobna so tudi sporočila, ki se pojavljajo ob vseh katastrofah. Hujša kot je katastrofa, več pozivov boste prejemali ne samo o možnih računih za vplačilo pomoči, temveč tudi pozive k „ozaveščanju“ javnosti. Javnost seveda čaka le na vas, vsi vaši prijatelji komaj čakajo, da jih zasujete s fotografijami katastrof, iznakaženih trupel, porušenih zgradb. Brez vas in vaše virtualne humanitarne bi bila javnost totalno nezavestna!

 


Brezplačno bo kmalu plačljivo

Troglava kača iz IndijeRedno se pojavljajo „opozorila“, kako bodo določena socialna omrežja postala plačljiva. Podvrsta tovrstnih opozoril pravijo celo, da se bomo morali prijavljati s kakšno prav pomembnim podatkom, recimo z davčno številko ipd.

Hej, saj socialna omrežja bi vendar propadla, če ne bi bila brezplačna! Njihovo vrednost je odvisna od naših obiskov, od informacij, ki se preko njih valijo in ne od drobiža, ki naj bi ga menda plačevali uporabniki. Socialna omrežja služijo na povsem drugačen način, eden od teh je s prodajo oglasnega prostora, zato bodo tudi ostala brezplačna.

Taka in podobna sporočila spadajo v skupino Bogus Warnings. Kaj spada v to skupino sporočil? Denimo sporočila o tem, kako so našli kri, okuženo z virusom HIV, v določeni pijači. Ali pa da je tainta turistična destinacija totalno radioaktivna, torej nikakor ne smemo potovati tja.

V to skupino spadajo tudi pogosta sporočila, da je uporabnik tainta pedofil, uporabnik tainta je strašni heker, ki vam bo sesul računalnik že če začnete iskati njegov profil, kje šele, če bi ga pogledali ipd.

Ravno tako sem spadajo sporočila o neverjetnih čudežih, denimo o troglavi kači, ki se je, le kako se ne bi, pojavila v Indiji. Indija je dovolj daleč in če vidimo Indijce na sliki, potlej je jasno, da gre za eksluzivno novico, ki ste jo nekateri v preteklih mesecih zadovoljno razpošiljali naokoli.

Tovrstne fotografije nastanejo na enak način, kot se določene slavne osebe smejijo z naslovnic brez gub, kažejo s plakatov bedra brez celuloita in tako dalje.

 

 

Mrhovinarska zabava

Ste kdaj pomislili, da vsa sporočila, ki jih širite z resnim namenom preprečevanja ubijanja živali niso resnična? Primer za to je denimo razvpito sporočilo, ki prikazuje dva lovca, ki se bahavo postavljata pred kupom pobitih volkov. Na znani fotografiji, ki še vedno kroži po e-predalih, sploh niso volkovi ampak kojoti.

Sicer pa, vas res moti pobijanje kitov? Zakaj potem ne ukrepate? Vas moti vsakoletni odstrel medvedov? Zakaj ne ukrepate? S širjenjem tovrstnih slik ne boste naredili ničesar ne za kojote, ne za volkove, ne za medvede, ne za kite in ne za tjuljne. Omogočate le perverzno ogledovanje živalskih trupel.

 

 

Verižna pisma

419, NigerijaVerjetno ste že vsi dobili grozljiva sporočila, v katerih vam nekdo slikovito, s primeri, našteje, kaj vse hudega vas bo doletelo, če tega sporočila takoj ne posredujete vsaj 20-im osebam? Ste dobili sporočila, da če ste prijatelj, delite sporočilo prijateljem? Če imate nekoga radi, takoj lajkate njegovo sporočilo ipd?

Pa dobro, kako naj vam nekdo želi dobro, srečo ipd., če vam je pravkar zasmetil e-box ali zid na socialnem omrežju?

 


Loterija, za katero ni treba vplačati listkov

Ponarejen dokument uporabljen za nigerijske prevarePred leti je bil naš UKC v središči škandala z nigerijskimi sporočili. Se spomnite? Nigerijska sporočila so znana po tem, da nekdo iz Nigerije pač išče nekega klenega Slovenca, ki mu bo tukaj odprl račun in za to drobno uslugo pokasiral vsaj 10 % od neverjetnih miljonov € ali $. Nato so prišla sporočila o podobnih težavah iz Gane. Spet so ljudje nasedali.

Na podoben način delujejo tudi čudežne nagrade, ostale domnevno nagradne igre in igranje mega donosnih virtualnih iger.

Catch the cash? Ste mar pozabili na to krasno piramidalno igro? Kako se več ne spomnite tistih biserov in diamantov, kar naj bi postali, ko ste mnogi prodajali raznorazne prečudovite izdelke svojim sorodnikom in najboljšim prijateljem, s čimer ste se mnogim od njih zamerili za dolga leta?

Načel piramidalnih iger se danes poslužujejo vsepovsod. Navedimo le en primer. Če vas kdo povabi k igri, kjer plačate vložek v določenem znesku, potem vam bo pa denar menda kar dotekal na račun od novih in novih navdušenih igralcev, ste lahko trdno prepričani, da tega denarja ne bo.

Celo več! Zna se vam zgoditi, da bo nekdo izkoristil podatke z vaše kreditne kartice in vam ukradel identiteto. Z vašimi podatki bo navdušeno kupoval, vi pa boste posledično imeli cel kup težav in stroškov.

Tovrstnim prevaram se reče phishing scams. Torej če radi odpirate denarnico, potlej se le udeležujte tovrstnih prevar.

Ne verjamete? Vam se kaj takega ne bo pripetilo? Ste morda tudi vi med dobitniki fantastične nagrade, recimo letovanja na kakem prav primerno oddaljenem grškem otoku, s katero so bili mnogi osrečeni v zadnjih dneh? Ste se sploh udeležili nagradne igre ali pa vas je za nagrado predlagal neznani prijatelj?

Nagrada obljublja skorajda fantazijske počitnice, za vas povsem brezplačne vsekakor! Kako lepo! Vse, kar morate storiti, je, da pošljete nekomu svoje osebne podatke in plačate nekaj malenkosti, kot so denimo stroški za turistično takso, morda vizo ali kaj podobnega. Potem pa boste dobili vse potrebne podatke, na dan D odrinili recimo na letališče in tam boste najverjetneje dokončno spoznali, da vas je nekdo grdo prevaral.

Ali zgolj še en primer! Vas je pred kratkim kontaktirala kaka bajno privlačna oseba nasprotnega spola, za katero ste ugotovili, da je sorodna duša, da je virtualni prostor skorajda premajhen za vajino ljubezen in se nujno morate srečati v živo? Uh, tik pred prihodom se bajni osebi nekaj zgodi in vi ji nakažete denar, da bo bajna oseba čimprej prišla k vam.

Bajne osebe ne bo k vam in tudi denar je bajeslovno izginil.

 

 


Novo! Uboga Vivivan išče pomoč! Nimate srca, če zavrnete pomoč siroti!

 

Od Vivian Appia
Rue de Gabon Abidjan 01.
COTE D'IVORIE, Zahodna Afrika.


Najdražji eno,
Dovolite mi, da vas obvestim, moje želje, da gredo v poslovne odnose z vami, po tekoč skozi svoj profil in sem molil nad njim in izbrali svoje ime med drugimi imeni zaradi narave mojega predloga, ki zahteva ugledne in zaupanja vredno osebo. Nekdo, ki bo prijazen in iskren do mene. Jaz sem Miss Vivian Appia, edina hči pozno gospod in gospa Appia John. Moj oče je bil zelo bogat trgovec kakava v Abidjanu tukaj, gospodarska prestolnica Slonokoščene obale. On je bil zastrupljen na smrt s svojimi poslovnimi partnerji na eni od njihovega poslovnega srečanja. Moja mama je umrla 22. maja 1991, in moj oče me je tako posebnega, ker sem jaz matere.

Pred smrtjo je moj oče na 10. torek marca 2011 v zasebni zdravstveni ustanovi tu v Abidjanu, je na skrivaj me je na svoji postelji, ko sem sedel poslušati, je začel jokati, zakaj? (1) se je pritožil, da sem premlad, da bi se upravljanje moje življenje brez enega skrbeti zame, (2), da nisem končal svojo univerzitetno izobrazbo, kot je načrtoval zame, je pokazala, da mi, da ima vsoto od (US $ 2.500.000.) (dva milijona petsto tisoč ameriških dolarjev) ostalo v varnostnem podjetju tukaj v Abidjanu, da je uporabil moje ime, kot edino hčer za svoje sorodnike v depozitu sredstev.

Prav tako mi je razložil, da je zaradi tega bogastva, da so ga zastrupili s svojimi poslovnimi partnerji, da bi morala poiskati l za BOGA strahu tujega partnerja v državi po mojem izboru, kjer bo l prenesti ta denar in ga uporabljajo za pravi namen investicijskega , da končam svojo univerzitetno izobrazbo s pomočjo poslovnega partnerja v tujini, da bi on ali ona mi pomaga pridobiti dovoljenja za prebivanje, v njegovi državi. Prav tako je stalni navodila za družbo, da je treba depozit prenese zunaj te države. Po očetu je bil denar deponiran kot umetniška dela, da se prepreči pritegniti pozornost polog.

Zdaj sem pripravljen narediti vse to, ker je moj oče je moj kruh ni več zmagovalec. Jaz sem častno išče vašo pomoč na naslednje načine.
(1) Da bi služil kot moj skrbnik v vaši državi, medtem ko bom odvisna od vaše strokovno svetovanje, ker sem jaz dekle 21 let.
(2) Da bi dogovor, da sem prišel čez za vašo državo, da bi povečali svojo univerzitetno izobrazbo in zagotoviti dovoljenje za bivanje za mene v vaši državi.

Poleg tega, jaz sem pripravljen, da vam ponudimo 15 odstotkov celotnega zneska, kot nadomestilo za vašo pomoč pri prenosu te vloge v vaši državi. Poleg tega lahko pokažete svoje možnosti za pomoč mi je l verjel, da bo ta projekt sklenjena v roku sedmih dni, ki jih izrazijo interes, da mi pomaga se obrnete na varnostno podjetje. V upanju, da zaslišanje od vas kmalu. Bog te blagoslovi, kot si razširite pomagajte pomoči potrebnim.

Ljubezen
Gospa Vivian Appia

Zadnja sporočila prihajajo iz Slonokoščene obale in to celo v prevodu! Uf, denar trka na naša vrata, samo ubogi siroti je treba pomagati. Če ne to, pa vsaj pobrati njen denar. Menda! Kaj pa bo Vivivan počela s toliko denarja, mar ne!

Problem je le v tem, da se do pičice enako sporočilo širi v vseh mogočih jezikih pod imenom Morica Mustapha, ki je tudi iz Slonokoščene obale in tudi njen pokojni oče, zastrupljen vsekakor, je bil bogat trgovec s kakavom. Totalno enako usodo, tudi njen zastrupljeni oče je bil bogat trgovec s kakavom iz Slonokoščene obale, doživlja milijonarka Sherry Palmer. Kakor Vivian je tudi Morica in Sherry umirajoči oče skrivaj poklical skrivaj v svojo sobo in ji razložil, kako je premlada, da bi odločala o svoji usodi in naj v daljni Sloveniji najde klenega Slovenca, ki jo bo vpisal na fakulteto in ji pobral denar!

Virtualni humanitarci in zaslužka željni avanturisti si sedaj, ob prebiranju grenkega pisma drage Vivian jezijo name! Stvar je vendar jasna! V Slonokoščeni obali so vendar zastrupili kar tri bogate trgovce s kakavom, ki so vsi za seboj pustili milijanarske hčere željne izobraževanja v Sloveniji! Le kako drugače vendar! Morda pa uboga milijonarka zgolj skriva svojo pravo identiteto?  Očeta so ji zastrupili, mati ji je umrla, ona žulja v rokah tistih nekaj milijonov dolarjev in čaka na vabilo, da se vpiše na slovensko fakulteto in razdeli denar med poštene slovenske občane, ki jo bodo sprejeli odprtih rok in odprte denarnice!

No, obstaja tudi različca sporočila, v kateri po identičnem uvodu nastopa skrivnostna Rose Gallon. Rose se ne želi šolati, ona samo želi zaklad svojega očeta spraviti iz Slonokoščene obale naravnost v Slovenijo. Ponuja pa največ! Kar stopite z njo v stik in zanesljivo boste ostali brez denarja.

Gre za skupino prevar, ki jo ljudje imenujejo 419, kar je številka za Nigerijo. Torej če menite, da lahko ubogi siroti Vivivan pomagate, ji le dajte. Vprašanje pa je, kdo bo potem pomagal vam.

 

 

Zaključek

Kako je mogoče, da vedno znova in po možnosti eni in isti ljudje nasedajo enakim prevaram? Zaračunavanje storitev, ki so brezplačne? Pomoč obolelemu otroku? Iskanje pogrešane osebe? Troglave kače in ostala čudesa sveta?

Človeška naivnost in neumnost nimata meja. To je vsa resnica. Žal.

Nima smisla zaključiti prispevek s kakim moralnim opozorilom. Virtualni humanitarci bodo tudi jutri zadovoljno omogočali vpogled v lastno in tujo zasebnost ter delili naokoli svoje ter naše e-naslove in, v kolikor za sporočilom stojijo računalniški strokovnjaki s slabimi nameni, ogrožali ne samo svojo varnost temveč varnost vseh svojih virtualnih prijateljev.

Zato obstaja eno zlato pravilo. Če dobite e-sporočilo iz neznanega naslova, ga ne odpirajte. Če ste ga že odprli, ne klikajte na povezave v njem. Če ste že kliknili na povezave, zaprite okna in izbrišite zgodovino brskanja. Predvsem pa nikoli in pod nobenim pogojem ne posredujte sporočila dalje. Izbrišite ga.

Saj vem, virtualnim humanitarcem bo hudo. Niso uspeli pomagati sočloveku v stiski, živali so tam nekje mučene in oni niso opozorili nanje, da ne govorim o neosveščeni javnosti. Zato vsem humanitarno razpoloženim svetujem, naj začno humanitarnost tudi živeti. Namesto da zjutraj zijajo v monitor, bi lahko denimo sprehodili pse iz kakega zavetišča. Morda bi kako žival celo posvojili? Morda bi donirali nekaj drobiža organizacijam, ki se borijo za pravice živali. Greenpeace se denimo vsako leto nekajkrat junaško spopada s kitolovkami, mnoga zavetišča redno prosijo za prispevke v denarju in materialu.

Se vam smilijo ubogi ljudje? Postanite prostovoljec vendar in pomagajte bolnim, ostarelim in drugim, ki potrebujejo pomoč!

Potrebujete čudež? Naredite nekaj dejansko dobrega za druge in že to bo pravi čudež. Če želite biti humanitarni, potem humanitarnost tudi živite. Izza svojega monitorja resnično ne boste spremenili ničesar, še najmanj zaščitili živali in soljudi ali osveščali druge o nekih perečih problemih.

Vse ostalo razen neke dejanske aktivnosti, razpošiljanje fotografij obolelih in poškodovanih otrok, mrtvih in razkosanih živali, je zgolj bolno naslajanje nad nesrečo drugih. Sodelovanje v prevarah, kjer upate, da res obstaja neumna milijonarska sirota, ki vam bo kar poklonila denar, ali da ste, ne da bi plačali listek kar tako zadeli na loteriji, je pa resnično dokaz neumnosti in topoglavosti.

Se vam zdijo moje besede okrutne? Naj vam, dragi bralci, vse skupaj pojasnim drugače. Če bi zdaj hodili po cesti in bi k vam pristopil nekdo in vam rekel, da mu daste svojo denarnico, bi verjetno odklonili njegovo zahtevo. Če vam v tem trenutku nekdo zvoni na vhodnih vratih, bi verjetno prej preverili, kdo je, preden bi odprli vrata. Če bi natakar v restavraciji, kjer ste pravkar končali s kosilom, od vas zahteval še EMŠO in davčno številko, mu je verjetno ne bi dali. In najverjetneje so vas že v mladosti naučili, da neznancem ne razlagate, kje živite, kdaj ste in kdaj niste doma. Ali svojim sosedom mečete smeti na dvorišče, prijateljem pa čečkate po zidovih njihovih stanovanj?

Zakaj je potem vaše ravnanje na Internetu drugačno?Povezan prispevek:

 

QR-Code dieser Seite

Uporabljamo piškotke. Celotno obvestilo v angleščini še prevajamo. Hvala za razumevanje. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of the site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information